0

De Nederlandse Selma (31) vertrok voor een stage naar Tanzania en werd verliefd op Ngomi. Een jaar later verhuisde ze naar voorgoed naar het Afrikaanse land en startten ze samen hun bedrijf in privéreizen: Makasa Tanzania Safaris. Inmiddels hebben ze 3 kinderen (van 6 jaar, 3 jaar en 9 maanden) én leiden ze jaarlijks meer dan 1000 mensen via hun privéreizen rond door Tanzania.   

"Ik? Ondernemen? Ik was nog jong (23) en vond het een grote en spannende stap, maar ik werd er ook enthousiast van"

Wauw, je woont én werkt met je gezin in Tanzania. Kun je in het kort vertellen waarom je daar woont en wat je als ondernemer doet?
Acht jaar geleden ging ik voor drie maanden stage lopen in een ziekenhuis in Tanzania. Dit in het kader van mijn verpleegkunde opleiding. Tijdens mijn stage werd ik verliefd en een jaar later ben ik verhuisd! Omdat ik geen betaalde baan in de gezondheidszorg kon vinden en wel graag wilde werken, stelde mijn man voor om safari’s te gaan organiseren voor toeristen. Hij werkte al jaren als gids en had veel ervaring in deze branche. Ik vond het een gek plan. Ik? Ondernemen? Ik was nog jong (23) en vond het een grote en spannende stap, maar ik werd er ook enthousiast van. De keuze was snel gemaakt en we gingen er samen voor: Makasa Tanzania Safari’s werd een feit. 

Sindsdien organiseren we privérondreizen in Tanzania. We plannen het reisprogramma samen met onze klant en wanneer ze hier in Tanzania aankomen, regelen wij alles: van ophalen van het vliegveld, van de accommodaties en de safari-reis tot aan vluchten en accommodatie op het tropische Zanzibar. We hebben onze eigen safari-jeeps en gidsen in dienst en zijn zeer betrokken bij onze klanten. We begonnen heel klein, maar hebben in de afgelopen 7 jaar al een behoorlijk klantenbestand opgebouwd en hebben momenteel meer dan duizend klanten per jaar die met ons reizen.

"De voordelen zijn dat de ander precies weet hoe je dag was. Je kan samen je successen vieren, maar ook samen je zorgen delen"

Ondernemen samen met je man. Hoe is dat? Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe ga je hier mee om?
Dat is een veel gestelde vraag. Sommigen moeten er niet aan denken! Voor ons werkt het erg goed. We vinden het allebei heerlijk om samen keihard aan ons bedrijf te werken. De voordelen zijn dat de ander heel goed begrijpt waar je het over hebt of hoe je dag is geweest. Je kan samen je successen vieren, maar ook samen je zorgen delen. Ik denk dat het wel belangrijk is om taken goed gescheiden te houden. Zo hebben wij hele andere verantwoordelijkheden binnen het bedrijf. Ik hou me echt bezig met de sales en marketing, de klant en het plannen en organiseren van de reis. Terwijl hij veel meer bezig is met de logistiek: het onderhouden van de safari-auto’s, het trainen van onze gidsen en de lokale zaken als de belastingdienst en overige instanties.

jeepsafar tanzania

Neem je je werk automatisch mee naar huis en hoe hou je privé en werk gescheiden en wat als je het niet eens bent op de werkvloer?
Ja, je neemt je werk wel mee naar huis. Het gebeurt vaak genoeg dat we ’s avonds nog werkzaken bespreken. Dit is denk ik niet te vermijden, en ook wel een beetje ondernemer-eigen. Maar we kunnen ook heel goed zeggen: nu even geen werk. Alhoewel, nooit erg lang, haha. Privé en werk lopen bij ons dus vaak door elkaar. Dat komt ook omdat we altijd klanten op reis hebben, dus we moeten 24 uur per dag bereikbaar zijn. Het gebeurt niet vaak dat we het niet eens zijn op de werkvloer, maar als het dan toch voorkomt, proberen we dat niet aan het team te laten merken, maar er op een later moment nog eens samen op terug te komen.

"We krijgen er allebei een kick van om echt die droomreis voor onze klanten neer te zetten én om ons bedrijf te zien groeien"

Wat is de kracht van het bedrijf?
De eerste jaren hebben we heel hard gewerkt om te komen waar we nu zijn. Omdat we ons werk heel erg leuk vinden, was dit ook geen straf. We krijgen er allebei een kick van om echt die droomreis voor onze klanten neer te zetten én om ons bedrijf te zien groeien. Onze klanten kiezen voor ons vanwege onze persoonlijke aanpak, flexibiliteit, snelle reacties op reisaanvragen en mails en natuurlijk vanwege goede recensies van mensen die al met ons gereisd hebben. Verder hebben we altijd een positieve instelling, een niet praten, maar doen-mentaliteit en zijn we altijd enthousiast!

Waar loop je tegenaan en wat zijn de moeilijke kanten? 
Natuurlijk zijn er ook weleens moeilijke kanten. In de afgelopen jaren hebben we naast het runnen van ons bedrijf ook drie kinderen gekregen. Ik heb nooit zwangerschapsverlof gehad, maar heb altijd tot de laatste uren voor de bevalling gewerkt en meteen na de geboorte ook weer aan de slag. Een drukke baan en een jong gezin is soms best hard werken en niet altijd goed te combineren. Ik wil niet dat mijn kinderen later zeggen: mijn moeder was áltijd aan het werk. Daarom probeer ik ’s middags, als zij vrij zijn van school, tijd voor ze vrij te maken en dan in de avonduren nog wat werk in te halen. De voordelen zijn weer dat ik als eigen baas flexibel ben en ook weleens een dagje thuis kan werken. Daarnaast hebben we in Tanzania met hele andere regels én een hele andere cultuur te maken dan ik gewend ben in Nederland en dat is ook niet altijd makkelijk.

"Positief denken! Zie nooit het onmogelijke, maar altijd de kansen"

Wat zijn jouw 3 ultieme ondernemerstips?
Ik noem mijzelf geen expert, maar ik denk dat als je een goed idee hebt en onderstaande drie tips meeneemt, je al een heel eind komt.

  1. Niet praten, maar doen. Ik zie of hoor zo vaak mensen die iets willen bereiken maar er eigenlijk alleen maar over dromen/praten. Ga het gewoon doen. Alleen dan weet je of het een succes wordt óf dat je je beter op andere dromen kunt focussen.
  2. Positief denken! Zie nooit het onmogelijke, maar altijd de kansen. Denk niet in problemen, maar in hoe je ze kunt oplossen. En doe iets wat je leuk vindt. Het enthousiasme breng je over op je klanten.
  3. En ja, toch ook hard werken. En dan bedoel ik echt hard werken. Doe er alles aan om je doel te bereiken.

 Heb jij of ken jij iemand met een mooi of bijzonder verhaal wat goed past om mijn website waarmee ik mijn lezeressen kan inspireren? Stuur dan een mailtje naar [email protected] o.v.v. interview.

Reageer op dit artikel
Annic ten Duis

Door Annic ten Duis op

Lees meer artikelen van Annic

Read next…

Reacties