0

Voor het blad Marie Claire schrijf ik een maandelijkse column, hierin deel ik mijn vijf ultieme carrièretips. Deze deel ik ook hier op mijn website Annicvw.com. Ondernemen draait voor mijn om de 3 D's: Durven, Doen en Doorzetten. Ben je bij de 2de D van Doen aangekomen en wil je dus voor jezelf beginnen? Dan kun je vast wel een paar tips van mij gebruiken. Lees je mee?

"Start een bedrijf vanuit een passie en/of omdat je het idee hebt dat er een product of dienst mist"

1. Ga voor passie, niet voor geld
Ondernemen is fantastisch, maar houd wel in je achterhoofd dat je in de beginfase financieel gezien vaak een stapje achteruit zult moeten doen. Geld moet ook niet het uitgangspunt zijn. Start een bedrijf vanuit een passie en/of omdat je het idee hebt dat er een product of dienst mist. Ik begin mijn masterclasses over ondernemen altijd met een quote. «Je bent het best in dingen die dicht bij jezelf liggen. Iets waar je goed in bent, vind je vaak ook leuk. En iets wat je leuk vindt, wordt vaak succesvol.» Zo simpel, maar zo waar.

2. Hoe weet je zeker dat je een goed idee hebt?
Zeker weten doe je het dat natuurlijk nooit, maar simpel gezegd draait het erom dat je in elk geval zelf heilig in je concept gelooft. Toen ik 6,5 jaar geleden met ilovefashionnews.com begon was het voor mij niet de vraag óf, maar hoe snel het succesvol zou worden. Ik zag een gat in de markt en was ervan overtuigd dat mijn website groot zou worden. Twijfel je? Denk er dan nog een keer goed over na en start alleen als je zelf 100 procent in jezelf gelooft. Want als jij dat al niet doet, zal het heel moeilijk worden anderen te overtuigen.

"Ik zelf ben zonder lening begonnen en ik had ook geen businessplan"

3. Hoe belangrijk is een businessplan?
Een businessplan wordt mijns inziens echt overschat. Eigenlijk heb je er alleen maar een nodig als je geld moet lenen bij een bank of investeerder. Ik zelf ben zonder lening begonnen – via WordPress kan iedereen gratis een website beginnen – en ik had ook geen businessplan. Het hele plan zat van het begin tot het eind in mijn hoofd. Heb je wel een financiële injectie nodig, en moet je dus de bank overtuigen, werk je businessplan dan goed uit, maar sla er niet in door. Ik ken zo veel starters die er een jaar aan besteden. Zonde! Je bedrijf had in die tijd al succesvol kunnen zijn.

4. Hoe regel je het financieel?
Als je een idee hebt voor een bedrijf waar je een startkapitaal(tje) voor nodig hebt, regel de financiën dan goed. ‘Met familie en vrienden moet je wandelen, niet handelen’, zeggen ze vaak. En dat is natuurlijk niet voor niks. Ga liever op zoek naar een investeerder of benader verschillende banken. Heb je spaargeld? Dat is helemaal fijn, want dan ben je niemand verantwoording verschuldigd en kun je direct aan de slag!

5. Wat moet je vooral wel of niet doen om succes te krijgen?
Veel starters laten zich afremmen doordat ze beren op de weg zien. En als ze zelf die beren niet zien, dan zien mensen om hen heen die wel. Trek je daar niks van aan. Ik kan het niet genoeg benadrukken: geloof in jezelf! ‘Annic, er zijn toch al zo veel modesites’, zeiden veel mensen om me heen toen ik begon. Ik liet me er allerminst door uit het veld slaan en dacht alleen: wacht maar af, die van mij wordt de grootste. Drie jaar later was dat gelukt, met uiteindelijk 2,4 miljoen bezoekers per maand!

"Worrying is stupid, it’s like walking around with an umbrella waiting for it to rain”

Één van mijn favoriete quote's, die ik je niet wil onthouden: “Worrying is stupid, it’s like walking around with an umbrella waiting for it to rain”. Succes!

Elke maand vind je weer een nieuwe column in Marie Claire. Ik ben benieuwd, heb jij nog een goeie geld tip? Of welke tip vind jij het beste van deze vijf? Laat het mij hieronder in een reactie weten!

Reageer op dit artikel
Annic ten Duis

Door Annic ten Duis op

Lees meer artikelen van Annic

Read next…

Reacties