0

Het leek perfect. Mijn partner had een passie voor wijnen en ik voor ondernemen. Eén en één is nog altijd twee, dus toen we in 2011 tegen een mooi pand aanliepen, hadden we een maand later zomaar onze eigen winkel. Te gek!

"Ik vroeg me af: ‘Is dit nou het ondernemen waar ik zo naar uitkeek?"

Toch niet. Het bleek helemaal niet ‘te gek’. Daar stonden we, een paar maanden later, in onze eigen winkel. Dag in dag uit, zonder personeel, lange dagen en heel hard werken. De balans tussen werk en privé was volledig zoek. Ik vroeg me af: ‘Is dit nou het ondernemen waar ik zo naar uitkeek?’

Niet dus. Ambitie, impulsiviteit in combinatie met een niet altijd even doordacht plan zorgt er in de praktijk voor dat veel ondernemers tegen een soortgelijke deceptie aanlopen. Je bedrijf beginnen vanuit passie is mooi, maar slechts één kant van het verhaal en helaas over het algemeen niet de meest effectieve. De volgorde moet andersom zijn: beginnen bij jezelf is het uitgangspunt. Leer jezelf eerst écht goed kennen en bepaal op basis daarvan welk type ondernemer je bent. Pas als je dat helder voor ogen hebt, bepaal je welk type bedrijf bij je past.

"Door goede vragen te stellen en daar antwoorden op te vinden, maak je de juiste keuzes"

Stel jezelf daarom de juiste vragen: waar droom je van? Waar word je écht gelukkig van? Waar ben je goed in en waarin juist niet? Door de goede vragen te stellen en daar antwoorden op te vinden, maak je de juiste keuzes. En laat díe keuzes nou net het fundament van een goed doordacht plan én een prettig leven zijn. Kortom: succesvol én gelukkig ondernemerschap.

Door de volgende vijf stappen te doorlopen en te begrijpen kan je je ondernemersmindset verbeteren. Wanneer je de tijd voor neemt, werk je aan een succesvol bedrijf en voel je je als ondernemer gelukkiger.

"Door de volgende vijf stappen te doorlopen, verbeter je je ondernemersmindset"

Stap 1. Geloof in jezelf
Geloof in jezelf. Een succesvolle en gelukkige ondernemer gelooft in zijn eigen talenten en kwaliteiten. Twijfel er dus niet langer aan of je het wel of niet kunt en ga er voor! Je kunt alles verwezenlijken waar je zelf in gelooft en waar je van droomt. Let’s do it!

Stap 2. Laat je niet negatief beïnvloeden
Laat je niet negatief beïnvloeden door je omgeving. Je kunt niet verwachten dat de mensen om je heen net zo enthousiast zijn als jij zelf bent over jouw nieuwe idee. Uiteraard vraag je hen om hun mening, maar weeg die altijd zorgvuldig. Neem dus hun mening niet klakkeloos over en blijf dit relativeren. Ga uit van je eigen kracht.

"Vanuit je talenten ondernemen, is de sleutel tot succes"

Stap 3. Leer jezelf echt kennen
Als je echt doet waar je goed in bent, dan lijkt het ondernemen als vanzelf te gaan. Door het volgen van de juiste stappen kun jij doen waar jij gelukkig van wordt. Om te weten wat dat precies is, is het wel belangrijk om jezelf goed te kennen. Weet jij waar je talenten liggen? Waar ben jij echt goed in? Waar word je blij van?

Vanuit je talenten ondernemen is de sleutel tot succes, want wanneer jij als ondernemer ongelukkig bent, is het lastig om echt succesvol te worden. Het begint dus bij jou als ondernemer.

Stap 4. Wees positief
Wees positief. Als ondernemer kom je veel uitdagingen tegen. Bekijk je uitdagingen altijd positief. Soms zit het je inderdaad tegen, dat hoort er ook bij. En natuurlijk kun je wel eens flink balen omdat iets niet lukt maar blijf hier niet te lang bij stil staan. Het kost je namelijk alleen maar energie en het levert je niets op. Wanneer het even tegen zit, is het goed om te evalueren wat er niet goed gaat en na te denken over hoe het anders kan en zelfs moet. Probeer het opnieuw en bekijk of het dan wel lukt. De meest succesvolle ondernemers hebben veel fouten gemaakt en probeerden het iedere keer weer. Eens slaag je en word je doorzettingsvermogen beloond.

"Wanneer het even tegen zit, denk dan na over hoe het anders kan en zelfs moet"

Stap 5. Onderneem!
Onderneem! Het woord zegt het al, maar weinig ondernemers doen dit ook echt. Je kunt als ondernemer niet afwachten totdat iets op je af komt. Je bent geen werknemer (meer) die instructies ontvangt en uitvoert, je moet zelf actie ondernemen en leren proactief te zijn. Ben je alleen in je bedrijf? Vorm dan een groep met andere ZZP-ers en drink bijvoorbeeld iedere week met elkaar koffie. Praat met elkaar over je doelen en maak afspraken met elkaar. Zo houd je elkaar scherp! Je moet dit wel zelf organiseren, er is niemand die dit voor jou doet. Daarnaast is ondernemen vooral DOEN. Je kunt beter iets doen dan niets doen. Dus: aan de slag!

Tekst: Paulien van Eerdenburg

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties