0

Ik hoor van vriendinnen dat slaap één van de dingen is die het meest verandert als je een kindje krijgt. Daarom heb ik laatst speciaal voor alle kersverse moeders, de eerste Nederlandse kinderslaapcoach, Susanne Willekes geïnterviewd over haar nieuwe bedrijf: The Sleep Agency.

"Wist je dat je kindje minder goed groeit als het langdurig een slaaptekort heeft?"

Wist je bijvoorbeeld dat je kindje minder goed groeit als het langdurig een slaaptekort heeft? Tijdens slaap wordt namelijk groeihormoon aangemaakt. Of wist je dat van 'Motion sleep' ofwel slaap in beweging (kinderwagen of auto) je kindje minder goed uitrust? Het blijft namelijk een lichte slaap. Dus slaapt je babytje (nog) niet goed en kun je wel wat advies gebruiken? Lees dan snel verder want Susanne deelt haar 10 favoriete tips om jouw kindje makkelijker én beter te laten slapen.

1. Een kalmerende bedtijdroutine
Met een rustgevende, voorspelbare routine zeg je eigenlijk tegen je baby: "het is tijd om te gaan slapen". Houd het eenvoudig met twee of drie activiteiten – denk aan badje, boekje, muziekje - in exact dezelfde volgorde elke avond. Dus geen wilde spelletjes of nog even spelen met papa!

2. Een knuffeltje, doekje of speen
Tegen de tijd dat je baby vijf of zes maanden oud is zal hij zich vaak troosten met een speen of duim bijvoorbeeld. Als je baby nog steeds moeite heeft om in slaap te vallen of veel wakker is ’s nachts kan het helpen om een knuffeltje of doekje te introduceren. Als je baby een favoriet heeft gevonden, zorg dat je er minstens twee heb voor het geval dat…

"Vermijd felle kleuren en houd je baby's slaapkamer zacht en neutraal met lichte muren"

3. Slaapomgeving
Vermijd felle kleuren en houd je baby's slaapkamer zacht en neutraal met lichte muren en haal stimulerend speelgoed of muziekmobiel boven het ledikant weg. Zorg voor gedimd licht of nachtlampje en een kamertemperatuur die niet te warm of te koud is.

4. Voldoende slaap
Het is belangrijk dat je baby genoeg slaapt. Deze slaapbehoefte is nodig voor een optimale gezondheid en om te voorkomen dat je kindje oververmoeid raakt. Houd een vaste tijd aan voor het naar bed gaan én opstaan.

5.
Wees consequent
Makkelijker gezegd dan gedaan, I know! Consequent zijn is waarschijnlijk een van de meest gehoorde adviezen aan ouders als het op kinderen aankomt. En toch is het zinvol: het helpt je kindje zich namelijk veilig te voelen en ja, beter te slapen. Happy baby, happy parent.

"Slapen op de eigen interne klok leidt tot betere nachtrust"

6. Eerdere bedtijd
Voor een baby vanaf 6 maanden is biologisch gezien 19.00 uur een passende bedtijd, bij voorkeur anderhalf uur na het (groenten)hapje. Slapen op de eigen interne klok leidt tot betere nachtrust. Let hier ook op tekenen van vermoeidheid – ieder kind is anders ‘afgesteld’ en heeft dus een andere interne klok.

7. Let op de slaapsignalen van je baby
Veel ouders missen het moment waarop hun kindje ‘out tuned’ omdat ze bezig zijn in de keuken, de tv aanstaat of ze nog even snel hun mails doen. Is je baby aan het gapen, in z’n oogjes aan het wrijven, plukt hij aan z’n oortje, kijkt hij weg of zie je hem staren? Dit moment wil je pakken. Het missen van de natuurlijke bedtijd van je baby leidt namelijk tot een huilerig en oververmoeid kind.

8. Een vast schema
Regelmaat. Het klinkt saai, maar het is belangrijk voor het creëren van een gevoel van veiligheid voor je baby en zorgt ervoor dat hij niet voorbij voedingen slaapt. En niet geheel onbelangrijk: het leidt tot betere slaap.

"Do’s: stevig matras met passende hoes, bed met platte spijlen, speen, slapen op de rug"

9. Een veilig ledikant
Niet alleen voor goede nachtrust voor ouders en baby is het noodzakelijk dat het wiegje of ledikant een veilige plek is. Do’s: stevig matras met passende hoes, bed met platte spijlen, speen, slapen op de rug. Don’ts: losse dekens of knuffels in het bedje, je baby te warm aankleden, rokerige omgeving.

10. Wees voorbereid op slaap regressie
Weet dat ook als je baby goed slaapt (zonder of ná coaching) je tijdelijke hobbels op de weg tegen kan komen. De kans is groot dat je kind in een cognitieve of ontwikkelingsgroeispurt zit. Dit is vaak van korte duur is en gaat dus over. Zo niet, dan heb ik daar vast een antwoord op!

Meer informatie? Ga dan naar www.sleepagency.com

P.s. Zelf ook nog wat slaaptips nodig? Geen probleem, ik heb laatst ook 10 slaaptips voor volwassenen voor je op een rij gezet. ;-)

Reageer op dit artikel
Annic ten Duis

Door Annic ten Duis op

Lees meer artikelen van Annic

Read next…

Reacties