0

Hardlopen is echt niet iedereens favoriete tijdsbesteding, dat ben ik me heel goed bewust. Zoals Annic zei, 'Ik verveel me dan gewoon, een beetje doelloos naar muziek luisteren...'. Snap ik. Zo keek ik er ook tegenaan, en eerlijk gezegd zie ik er nog steeds soms vreselijk tegenop, als ik veel kilometers moet maken omdat ik voor een run aan het trainen ben. 21 kilometer rennen op je vrije dag is best even een dingetje. Ik beloof je echter: als je eenmaal de schwung te pakken hebt, is het serieus verslavend. Hoe je raak je verslaafd?

Tel minuten, geen meters
De voornaamste reden dat mensen na één keer hardlopen afhaken, is dat zij totaal over hun grens gaan. Het lijkt zo makkelijk, gewoon een stukje joggen. Maar je komt jezelf vaak al snel tegen: na vijf minuten denk je dat je dood neervalt. Want wat is nou vijf minuten aaneengesloten hardlopen? VEEL! Te veel! Een beginnende loper moet echt niet meer dan twee minuten (willen) hardlopen, en op rustig tempo. Focus je daarom op tijd, niet op afstand. Vijf keer één of twee minuten joggen, en dan steeds een minuut wandelen. Dan een pauze van 3 minuten, gevolgd door weer vijf keer twee minuten joggen en één minuut wandelen.

Samen of solo?
Sommige mensen lopen graag alleen. Het is een moment van rust en ontspanning, waarin juist die stilte zo fijn is. Maar toch zie ik vaak dat je na een tijdje lui wordt... Er is dan geen stok achter de deur. Het regent (in Nederland dagelijks lijkt wel), je bent ongesteld of je bent moe van je werk. Ja. Maar dan gaat het dus nooit gebeuren. Sluit je aan bij een loopclub of zorg dat je een hardloop BFF hebt. Prik samen een vaste dag en tijd in de week en zet deze vast in je agenda. Niets of niemand houdt jullie tegen!

Stel haalbare doelen
In het begin ben je je lijf aan het trainen om langere aaneengesloten stukken te rennen, wat echt een zware belasting is voor je spieren en gewrichten. Geef jezelf zeker 12 weken de tijd zo'n 25-30 minuten aaneengesloten te rennen. Daarna is mijn advies om je in te gaan schrijven voor een hardloopwedstrijd. Begin met een run van vijf kilometer en ga steeds verder! De adrenaline van de eerste keer over de finish is ZO geweldig. Ik zei altijd: ik ren nooit een halve marathon (21 km) maar ik heb gelogen. Juist het steeds verleggen van mijn doelen, maar wel opbouwend, hield me op de been.

Ik hoop dat je het probeert. Hardlopen is niet makkelijk maar wel heel leuk. Het is een uitdaging met jezelf, zowel mentaal als fysiek. Just do it babe!

Tekst en beeld: Denise Snel

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties