0

49_f.tifHaal jij soms ook een frietje bij McDonalds om jezelf even te verwennen? Je bent niet de enige. Zodra je de patatjes aan de counter van de fastfoodketen bestelt, denk je vast niet na wat er allemaal in jouw lekkere maaltje zit. Als je dit wel doet, denk je hoogstens aan wat houdbaarheidstoevoegingen maar er gaan maar liefst 14 ingrediënten in het patatje van McDonalds.

Natuurlijk zit er aardappel in en wordt er zout toegevoegd, wat overigens op verzoek ook weg wordt gelaten, maar volgens het programma Mythbusters gaan er nog heel wat andere ingrediënten in. Eén daarvan is dimethylpolysiloxane, een silicone wat ook bij borstimplantaten en speelgoed gebruikt wordt. Bij McDonalds wordt het gebruikt om het schuimen van het frituurvet tegen te gaan en om aanbakken te voorkomen.

Verder wordt de houdbaarheid verbetert en het verkleuren tegen gegaan van de frietjes met tert-butylhydrochinon, een op petroleum gebaseerde chemische stof en antioxidant. Tijdens dierproeven kregen ratten en muizen er geen kanker van.

Na het snijden van de friet, worden ze besprenkeld met een mix van koolzaadolie, sojaolie, maisolie, natuurlijke rundvleesaroma’s, gehydrolyseerde tarwe, gehydrolyseerde melk, gehydrolyseerde soja, citroenzuur, dextrose (een natuurlijke suiker) en bakpoeder.

Bekijk het filmpje van Mythbusters over met het bezoekje aan de McDonalds friet fabriek hieronder. Vijf van de ingrediënten worden twee keer gebruikt (bij de twee bakbeurten) dus vandaar dat hij het over 19 bestanddelen heeft.

(Tekst: Michelle Helmigh)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties