0

Ze gaan er vol voor: onze Olympische vrouwen! En dit jaar zijn dat er in de Nederlandse equipe meer dan ooit. Om het edelmetaal binnen te halen na jaren keihard trainen moeten ze natuurlijk topfit en extreem gefocust zijn, maar ook een onvermoeibare ‘winnaarsmentaliteit’ bezitten. Dat laatste is niet alleen handig in Rio, maar komt je ook in het dagelijks leven goed van pas. Hoe boost je jouw winnaarsmentaliteit? 

7 tips die je vooruit helpen:

"Niemand kan winnen zonder ook eens te verliezen. Het is onmogelijk om in één keer succesvol te zijn"

1. Verspil geen tijd met klagen
Klagen dat iets niet is gelukt, een training slecht is gegaan of een podiumplaats niet is behaald, brengt je niet verder. Verdoe je tijd niet met klagen over wat er misging, maar evalueer kort, kijk of je een oorzaak kunt vinden en focus je op de volgende uitdaging. Iedere dag is een nieuwe kans om je doel wél te halen.

2. Zoek altijd naar de oplossing
In elke situatie is er een probleem én een oplossing. Succesvolle mensen houding zich niet bezig met het probleem, maar met de oplossing. Waar je aandacht voor hebt, groeit, dus zorg ervoor dat je je focust op dat wat je verder brengt.

"Je verantwoordelijkheid afschuiven, brengt je niet verder. Door verantwoordelijkheid te nemen voor je acties groei je, leer je en verbeter je je kwaliteiten"

3. Neem verantwoordelijkheid
Stond de wind verkeert bij de surfers? Was het te warm voor de wielrenners? Dat kan allemaal, maar je verantwoordelijkheid afschuiven, brengt je niet dichter bij je doel. Probeer dus altijd te kijken wat jij kunt veranderen. Door verantwoordelijkheid te nemen voor je acties groei je, leer je en verbeter je je kwaliteiten. Daar heb je de volgende keer weer voordeel van.

4. Neem initiatief
Als jij niet die hardloopschoenen aantrekt, word je nooit sneller. Begin gewoon en neem een risico. Wacht niet tot die droombaan langskomt, maar creëer hem. Als je altijd blijft wachten, is de kans groot dat de kans zich nooit voordoet. Help het universum een handje en creëer kansen door je onmisbaar te maken, zelf de telefoon te pakken of alvast te laten zien aan je potentiële werkgever hoe goed je bent. 

5. Zie elk resultaat als succes
Niemand kan winnen zonder ook eens te verliezen. Het is onmogelijk om in één keer succesvol te zijn. Succesvol zijn is een proces – succes komt nadat je hebt geleerd hoe je het niet moet doen. Wat dat betreft kunnen we van kleuters nog wat leren: Als een kleuter van zijn fiets valt, staat hij weer op en probeert het nog een keer. Hij blijft niet liggen en denkt: “Ik ben een mislukkeling. Ik geef het op!” Nee, hij gaat net zolang door totdat hij succesvol is en kan fietsen. Precies wat jij ook deed toen je kleuter was. Zie je een goede baan, twijfel dan niet en solliciteer met zelfvertrouwen!

"Iets nieuws krijg je alleen door iets anders te doen dan je tot nu toe hebt gedaan. Investeer in je persoonlijkheid en je mentaliteit, zo krijg je wat je wilt"

6. Stijg boven jezelf uit
Je wordt nooit beter als je geen risico’s neemt en de lat niet steeds iets verder legt. Door nieuwe vaardigheden te leren, kennis te verzamelen en te oefenen, groei in de richting van je dromen. Iets nieuws krijg je alleen door iets anders te doen dan je tot nu toe hebt gedaan. Investeer in je persoonlijkheid en je mentaliteit, zo krijg je wat je wilt.

7. Verspil geen energie
Ooit een olympische sprinter gezien die begon te rennen en halverwege dacht: “Mmm, zal ik snel even een waterijsje kopen? Wacht, ik zie een aantal bekenden, ik ga even een praatje maken. Die finish komt later wel”? Of je nu een sprinter of een langeafstandloper bent, het gaat om je doel. Laat je niet afleiden, want voor je het weet ben je twintig jaar verder. Besteed geen energie aan zaken die je niet inspireren of vooruithelpen. Besteed al je energie aan wat je wilt bereiken.

Je hoeft natuurlijk niet het doel te hebben om een Olympische plak te bereiken, maar dat eigen bedrijf, die nieuwe baan, dat droomhuis of die halve marathon liggen ook binnen jouw bereik als je de juiste stappen zet. 

Nog meer tips over hoe je jouw doelen kunt halen, kijk dan mee met deze video:

Succes!

Tekst: Joyce Spijker
Foto: Naomi van As

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties