0

Unions in a basket.Uien behoren vaak al tot het dagelijkse menu. Kinderen zijn er niet zo dol op door de scherpheid, maar als je ouder wordt, leer je het waarderen. Het geeft een lekkere smaak aan allerlei gerechten én is ook nog eens heel erg gezond. Maar wat is er dan eigenlijk zo gezond aan?

Iedereen weet wel dat ui een groente is en daarom wordt het als gezond gezien, maar wat doet een ui nu precies? Wij leggen je in vijf redenen uit waarom je iedere dag een uitje zou moeten eten.

1. Het woord ‘afrodisiac’ doet vast wel een belletje rinkelen. Dit lustopwekkende stofje zit inderdaad niet alleen maar in chocola, maar ook in bijvoorbeeld een ui.

2.Door het eten van de groente wordt de kans op een hartaanval verlaagt. Dit komt doordat de ui de kans op bloedklontering sterk af laat nemen.

3. Uien bevatten een heel belangrijke antioxidant tegen kanker: quercetine. Dit gaat de oxidatie van vetzuren tegen (dit proces zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je ouder wordt) en dat is de belangrijkste reden waarom het tegen kanker zouden werken. Zelfs als je maar één of twee keer per week een ui eet, wordt de kans op darmkanker, strottenhoofdkanker en eierstokkanker een stuk minder. Mondkanker kun je voorkomen door iedere dag een ui te eten.

4. Heb je een hekel aan de tandarts? Hier is je oplossing: door een rauwe ui te eten, worden de bacteriën in je mond bestreden. Tandbederf wordt door de scherpe bommetjes teniet gedaan en ook tandvleesproblemen worden aangepakt.

5. Uien dienen als een beter middeltje dan melk voor sterke botten. Onderzoek heeft aangetoond dat de groente broze botten voorkomt én bestrijdt.

Unions in a basket.

(Beeld: Bruno Press)

(Tekst: Indra Jager)

(Beeld: Bruno Press)

Reageer op dit artikel
Annicvw.com  (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties