0

Cranberry Harvest In WisconsinVoor ons Nederlanders begon het allemaal in de zeventiende eeuw. Toen spoelde er namelijk een Noord-Amerikaans vat aan op Terschelling. Jutters namen het mee naar de duinen en kiepten het vat daar om in de hoop dat er wat waardevols inzat. Helaas, dachten ze, alleen maar wat veenbessen oftewel cranberries! Wat ze echter nooit hadden kunnen raden, was dat de bessen hun eigen weg gingen en als kool begonnen te groeien in de zandbodem.

Sindsdien zijn mensen in Europa de bessen gaan gebruiken voor thee, jam en compote. Waar ze echter pas later achterkwamen, was dat antioxidanten in de vrucht ook nog eens heel erg goed werken tegen een aantal kwaaltjes.

Wij hebben de voordelen van de rode vruchtjes voor je op een rijtje gezet. Lees je mee?

1. Waar de cranberry misschien wel het meeste om bekend staat, is de werking tegen urineweginfecties. Het stofje proanthocyadinen voorkomt en geneest namelijk een heleboel ziektes die te maken hebben met de blaas en urinebuis.

2. Cranberries hebben effect op de groei van tumoren; ze zouden het proces een halt toe roepen. We praten dan vooral over prostaatkanker, longkanker, borstkanker en darmkanker.

3. Het immuunsysteem wordt geboost door de zure besjes. Door het regelmatig eten van cranberries zou je minder snel verkouden en grieperig worden.

4. Onderzoek heeft uitgewezen dat de rode bessen zorgen voor een kleine kans op nierstenen. Voor mensen mensen die al eerder nierstenen hebben gehad, wordt het daarom aangeraden om cranberries toe te voegen dieet.

5. De cranberry is goed voor je maag. Het zorgt er niet alleen voor dat je minder last hebt van een opgeblazen gevoel, maar het zorgt er ook nog eens voor dat je minder kans hebt op maagzweren.

6. Zeg maar dag tegen je tandenborstel (grapje, natuurlijk), want cranberries voorkomen ziektes aan het gebit. Ze gaan bijvoorbeeld tandvleesaandoeningen tegen en zorgen ervoor dat je tanden stevig op hun plek blijven.

7. De veenbesjes bevatten een hele hoop fytonutriënten. Deze spelen een rol in de processen in je lichaam. Een paar van deze stoffen zijn zelfs sterker dan sommige vitaminen. Fytonutriënten versterken ook de werking van vitaminen en mineralen. Je kunt je dus wel voorstellen hoe goed deze stofjes voor je zijn. Laat de vitaminepillen dus maar staan, want daar zitten deze mega gezonde stofjes niet in.

8. In cranberries zitten een heleboel vitamines en mineralen. Zo zit er 22 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C in een onsje bessen.

Cranberry Harvest In Wisconsin

De gezonde rode besjes

(Beeld: Bruno Press)

(Tekst: Indra Jager)

(Beeld: Bruno Press)

Reageer op dit artikel
Annicvw.com  (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties