0

Celebrity Tweets 12-08-2013.Als Nederlanders zijn wij echte aardappeleters en daarom hebben we een heleboel variaties met deze knollen bedacht. Van gepofte aardappels tot aardappelkroketjes en van krieltjes tot misschien wel het allerlekkerste: patat!

Echter zijn frietjes niet zo heel erg gezond voor ons. Ten eerste zijn er veel gezondere opties dan de standaard aardappel en ten tweede is gefrituurd eten een aanslag op je lichaam. Daarom hebben wij een aantal gezonde ingrediënten voor op je een rijtje gezet waarmee je patat op een hele lekkere én gezonde manier kunt maken. Lees je mee?

1. Zoete aardappelfrietjes: je neemt een zoete aardappel (hoeveel je er nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid personen waarvoor je het maakt), die was je met de schil en daarna snij je ‘m in frietjes (je kunt dus zelf bepalen of je Vlaamse, Franse of ‘normale’ patatjes wilt). Vervolgens sprenkel je er olijfolie en een beetje pittige paprikapoeder overheen en dan is het tijd voor de oven: leg je homemade frietjes op een ingevette bakplaat en bak ze dertig minuten op 220 graden Celsius.

2. Wortelfrietjes: gebruik ongeveer 400 gram wortelen voor één portie friet, snij de worteltjes in frietjes, doe ze in een kom en hussel ze door wat olijfolie, zout en peper (en misschien wat komijn, paprikapoeder, knoflookpoeder, oregano, et cetera). Leg ze vervolgens op een plaat die bedekt is met bakpapier en stop ze voor ongeveer twintig minuutjes in een voorverwarmde oven op 200 graden.

3. Knolselderijfriet: voor twee personen heb je ongeveer twee knolselderij nodig. Het is een beetje lastig om deze groente te snijden, maar er staan genoeg filmpjes op YouTube die je voordoen hoe je dit handig doet. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je de knol in frietvorm snijdt, anders heb je het snackgevoel niet! Als je dit hebt gedaan, kook je de frietjes drie tot vier minuten in een pan met water en zout en giet je ze goed af. Onder het koken, kun je de marinade vast maken: dit doe je door wat olijfolie te mengen met zout, knoflook, peterselie en een kruid naar jouw keuze. Dompel hier vervolgens je frietjes in, leg ze op een bakplaat met bakpapier en bak ze voor een halfuurtje op 180 graden.

4. Frietjes van kikkererwtenmeel: Meng wat peper en zout door ongeveer 250 kikkererwtenmeel, neem een kleine pan en vul deze met driehonderd milliliter water en gooi hier je meel in. Roer alles door elkaar en laat het ongeveer tien minuutjes koken. Vervolgens giet je de inhoud van je pan in een geoliede bakplaat (zorg ervoor dat het overal ongeveer één centimeter dik is) en strijk je je mengsel glad. Daarna heb je even wat geduld nodig, want je moet het laten afkoelen. Zet je bakplaat bij voorkeur een uur of twee in de koelkast, maar iets korter mag ook. Als afsluiter snij je alles in frietvorm en frituur je ze.

5. Pastinaakfrietjes: Per persoon kun je rekenen op driekwart pastinaak. Was deze vervolgens en snij de oneffenheden er uit, maak er frietjes van en smeer ze in met olijfolie. Vervolgens kun je ze nog op smaak brengen met een hoop peper en zout. Daarna is het tijd om je patatjes op een bakplaat met bakpapier te leggen en het voor zo’n dertig minuutjes een oven van 200 graden in te schuiven.

6. Koolrabipatat: Reken op ongeveer één koolrabi per persoon. Schil de koolrabi’s en snijd ze in frietjes, kook ze daarna voor twee minuutjes en laat ze goed uitlekken. Maak een marinade van olijfolie, knoflook, paprikapoeder, kurkumapoeder, sambal en wat zout en verdeel dit over je frietjes. Vervolgens bak je ze voor 35 minuten op 175 graden.

  • Celebrity Tweets 12-08-2013.

(Beeld: Bruno Press)

(Tekst: Indra Jager)

(Tekst: Stagiaire I Love Fashion News)

Reageer op dit artikel
Annicvw.com  (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties