0

food 150Dat vitamines goed voor je zijn, wist iedereen eigenlijk al wel. Droom jij van een weelderige bos haar of een porseleinen huidje? Grote kans dat vitamines je hierbij een handje kunnen helpen.

Vitamines zijn voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor het lichaam. Ze spelen een grote rol bij de groei, het herstel en het goed functioneren van het lichaam. Ook zijn ze erg belangrijk voor het in stand houden van een goede gezondheid. Hoogste tijd dus om jullie te vertellen welke soorten vitamines er allemaal zijn en misschien nog wel belangrijker: wat hun werking is. Lees snel mee!

Vitamine A
Vitamine A is van belang voor het immuunsysteem en zorgt voor een goede weerstand. Ook is het goed voor het gezichtsvermogen en ondersteunt het de conditie van het oog. Verder draagt deze vitamine bij aan het behoud van een gezonde huid en slijmvliezen.

Vitamine B1
Vitamine B1 ondersteunt de energievoorziening in het lichaam. Het helpt energie vrij te maken uit koolhydraten, eiwitten en vetten die je via voeding binnenkrijgt. Ook is deze vitamine goed voor het hart en is het van belang bij het zenuwstelsel. Heb je de laatste tijd last van verwarring of gevoelens van irritatie? Grote kans dat je een Vitamine B1 tekort hebt. Het ondersteunt namelijk de normale psychologische functies.

Vitamine B2
Vitamine B2 voedt de huid van binnenuit en helpt de huid en slijmvliezen gezond te houden. Ook helpt het de lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf en is het goed voor het gezichtsvermogen.

Vitamine B3
Vitamine B3 is goed voor het geheugen, concentratievermogen en de leerprestatie. Ook is het goed voor de gemoedstoestand.

Vitamine B5
Last van stress? Eet dan voeding waar veel Vitamine B5 in zit. Het ondersteunt namelijk stress-situaties en helpt bij geestelijke inspanning. Verder maakt je lichaam onder invloed van zonlicht Vitamine D aan. Om dit goed te kunnen doen is hierbij ook Vitamine B5 nodig.

Vitamine B6
Vitamine B6 draagt bij aan een goede energievoorziening in de spieren en helpt bij vermoeidheid. Ook heeft het een gunstige invloed op de productie en verbranding van eiwitten en koolhydraten. Verder helpt deze vitamine je bij de vorming van rode bloedcellen en reguleert het de activiteit van hormonen in het lichaam.

Vitamine B8
Vitamine B8 is erg belangrijk bij de stofwisseling van het lichaam. Het draagt namelijk bij aan de opname en afbraak van vetten, eitwitten en koolhydraten in het lichaam. Verder draagt het bij aan een normale haargroei en houdt het de haren sterk (hallo volle bos haar!)

Vitamine B11 (foliumzuur)
Vitamine B11 helpt vermoeidheid te verminderen en draagt zo bij aan een fit gevoel. Ben je in verwachting van een kindje? Neem dan ook extra vitamine B11, want dit draagt bij tot de groei van het ongeboren kind tijdens de zwangerschap.

Vitamine B12
Vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij de celdeling, zodat er weefsels gevormd kunnen worden. Ook is het goed voor het zenuwstelsel en de gemoedstoestand.

Vitamine C
Vitamine C is een belangrijke antioxidant die helpt om de lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Ook zorgt het voor een goede weerstand, tijdens en na fysieke inspanning. Het verzorgt verder de ijzeropname.

Vitamine D
Vitamine D is van belang voor het behoud van sterke botten. Ook zorgen deze vitamines voor sterke tanden en helpt het spieren sterk en soepel te houden.

Vitamine E
Vitamine E is een antioxidant die de lichaamscellen helpt beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Vitamine K
Vitamine K helpt de botten sterk te houden doordat het betrokken is bij de opname van calcium en andere mineralen in de botten. Verder draagt het bij aan een normale bloedstolling.

  • food 500

(Beeld: Pinterest)

(Tekst: Sanne Lankhuijzen)

(Tekst: Stagiaire I Love Fashion News)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties