0

SunscreenIeder jaar is het weer een kwestie voordat je op vakantie gaat: moet er een nieuwe tube zonnebrand gekocht worden of kan die van vorig jaar nog prima een ronde mee? Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld muggenspray en after sun: opnieuw kopen of de oude meenemen?

Op deze lastige vragen hebben wij nu het antwoord, want een muggenspray die niet meer werkt en een factor 50 zonnebrand die ineens helemaal niet beschermt, moeten we natuurlijk niet hebben! Lees mee wat de experts hierover te zeggen hebben:

1. Zonnebrandcrème  
In zonnebrandcrème zit twee beschermde factoren: stoffen die UV-licht absorberen en stoffen die UV-licht weerkaatsen, meestal bevat een zonnebrandcrème beide. Naarmate zonnebrandcrème ouder wordt kan het smeersel zich gaan scheiden, waardoor deze beschermde stoffen niet meer gelijk over de substantie verdeeld zijn en bepaalde delen van je huid beter en slechter beschermd zijn tegen de zon. Het advies van een expert: een jaar oude zonnebrandcrème kan nog wel, maar niet heel veel langer!

2. Aftersun
De houdbaarheidsdatum van aftersun is belangrijker dan je denkt. Het goedje gebruik je vaak op gevoelige (want verbrande) huid, daarom is het belangrijk je aftersun nooit langer te gebruiken dan de houdbaarheidsdatum. Doe je dat wel dan vergroot je de kans op bacteriën op je verbrandde plekke en dat wil je écht voorkomen. Voor degenen die het niet weten: er staat vaak geen werkelijke houdbaarheidsdatum op beauty producten maar wel een symbool waarop staat hoe lang je het kunt gebruiken nadat je de verpakking voor het eerst geopend hebt. Dit staat op het etiket van de verpakking en is een potje met een open deksel en cijfers en letters. Staat er bijvoorbeeld ’12m’ dan is het product houdbaar tot 12 maanden na het openen van de verpakking.

3. Anti-muggenspray
Een muggenspray die gebruikmaakt van deet kan je tot twee jaar na openen gebruiken. De actieve stof hierin kan wel door de verpakking heen sijpelen en omliggende producten aantasten. Bewaar je muggenspray met deet dus in een goede verpakking. Muggenspray met natuurlijke ingrediënten als citronella zijn maar een jaar goed. Daarna zijn de werkende stoffen verdampt.

4. Zelfbruiner 
In het geval van zelfbruiner is goed te zien aan het product of het nog goed is of niet. Na ongeveer een jaar zal het goedje groener worden, doordat de werkende stof in het product oxideert. Ook zal het smeersel metalig gaan ruiken. Als jouw zelfbruiner deze tekenen vertoont, is het duidelijk: weggooien die handel!

5. Bescherming voor je geverfde haren 
Als jij je haren kleurt moet je extra goed opletten in de zon, UV-straling is namelijk enorm slecht voor jouw gevoelige haren. De bescherming die je erin smeert/sprayt kan je prima langer dan een jaar bewaren, mits je de bus goed hebt opgeborgen: op een koele, droge, donkere plek.

  • Sunscreen

(Beeld: www.pinterest.com)

(Tekst: Milan van Vugt)

(Tekst: Stagiaire I Love Fashion News)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties