0

Food.Af en toe kunnen we allemaal wel wat extra energie gebruiken. Of dit nu is omdat je te laat naar bed bent gegaan, niet goed hebt geslapen of omdat je nog ergens heen moet en je eigenlijk niet meer kan; je kunt jezelf een boost geven zonder meteen naar energiedrankjes of koffie te grijpen.

Er zijn gezondere én goedkopere alternatieven voor Red Bull en Starbucks. Denk je dat professionele sporters een AA’tje drinken tijdens de wedstrijd? Wrong! Je moet gezond zijn voor een topconditie en dat kan met onderstaande producten. Lees maar mee.

1. Tweeduizend jaar geleden namen de Griekse atleten een portie honing voordat ze aan hun training voor de Olympiade begonnen. Honing zorgt namelijk voor de productie van reserves van glycogeen in de lever. Dit stofje houdt de bloedsuikerspiegel op peil wat het uithoudingsvermogen stimuleert en zorgt dat je vermoeidheid als sneeuw voor de zon verdwijnt.

2. Een mens heeft veel koolhydraten nodig om lichamelijk en geestelijk te kunnen functioneren. Echter zijn snelle koolhydraten ongezond en zorgen die juist voor een ‘suikerdip’. Complexe koolhydraten zorgen er daarentegen voor dat je langzaamaan meer energie krijgt. Hierdoor is het niet zo gek dat zoveel mensen een appel mee naar college of hun werk nemen, appels zitten namelijk vol met goede (complexe) koolhydraten en daardoor kun je die laatste uurtjes op je werk toch net even wat beter aan.

3. Onderzoek toont aan dat eiwit helpt om je alert en wakker te voelen. Het is dus niet voor niets dat er vroeger als reclameslogan werd gebruikt: ”Go to work on an egg and be your best all day!

4. In een banaan zitten suikers die snel door je lichaam opgenomen worden waardoor je snel energie krijgt, maar er zitten ook suikers in die langzaam door je lichaam worden opgenomen en die daardoor langdurig energie geven. Daarom zijn de gele vruchten ook heel goed om te eten voordat je gaat sporten.

5. Door de grote hoeveelheid voedingsvezels in een zoete aardappel, helpt het je met de trage verbranding van koolhydraten. Hierdoor hou je langer een vol gevoel én heb je meer energie.

6. Door de proteïne in zalm krijg je meteen een energieboost. Daarom is het een goed idee om de vis op brood of op een crackertje te eten tijdens de lunch. Ready for the rest of the day!

7. Sinaasappels bevatten een heleboel vezeltjes en die zorgen voor een stabiele suikerspiegel. Hierdoor heb je meer energie en geen last van een sugar rush.

8. Spelt is heel makkelijk te verteren door ons lichaam en het zorgt net zoals een sinaasappel voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

9. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met een tekort aan ijzer vaak last hebben van spierpijn en vermoeidheid na sporten. Om dus effectief te kunnen sporten, moet je dus wat aan dat tekort doen. En wie vroeger wel eens Popeye keek, weet dit waarschijnlijk al, maar spinazie zorgt voor sterkere spieren. Dit komt doordat er een heleboel ijzer in de groene bladeren zitten en daarom is het een goed idee om de groente voor het sporten tot je te nemen.

Food.

(Beeld: Bruno Press)

(Tekst: Indra Jager)

(Beeld: Bruno Press)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties