0

Recipe. De Azteken en Maya’s gebruikten chiazaadjes al duizenden jaren voor voedsel en medicijnen. Chiazaadjes zijn dan ook de Mexicaanse zusjes van de muntplant.

Als de Azteken een lange afstand aflegden, kregen ze een handvol chiazaden mee. Dat deden ze doordat de maanzaad-achtige zaadjes een heleboel goede eigenschappen hebben. Chiazaadjes worden bij ons dan ook niet voor niets superfood genoemd. Lees je mee waar ze allemaal goed voor zijn?

1. De zaadjes helpen bij de opbouw van je spieren. Dit komt doordat er een heleboel eiwitten inzitten die je nodig hebt bij dit proces.

2. Chiazaadjes brengen je bloedsuikerspiegel in balans, waardoor je geen vreetbuien krijgt. Een goede tip voor als je wilt afvallen, dus!

3. Iedereen kent de verhalen over Popeye en ijzer wel, maar hij had beter chiazaadjes kunnen eten. In chiazaden zit namelijk drie keer zoveel ijzer dan in spinazie! Wil je sterk worden, strooi dan wat chiazaadjes door je smoothie en drinken maar!

4. Kijk jij ook zo op tegen oud worden? Eet dan genoeg chiazaadjes want die vertraagt het verouderingsproces en het versterkt je immuunsysteem.

5. Chiazaden zijn heel goed voor je stoelgang, want er zitten een heleboel vezels in.

6. Zoals de Azteken ook al doorhadden, geven de zaadjes je een heleboel energie. Daarom is het goed om ze te eten voor of nadat je hebt gesport.

7. Er zitten een heleboel antioxidanten in chiazaadjes. Antioxidanten beschermen je tegen kanker doordat het vecht tegen de vrije radicalen die je de hele dag binnenkrijgt.

8. Chiazaadjes verlagen je bloeddruk, werken ontstekingsremmend en helpen tegen hart- en vaatziekten door de grote hoeveelheid omega-3 vetzuren die het bevat.

Muffins met chiazaadjes

Muffins met chiazaadjes

(Beeld: Bruno Press)

(Tekst: Indra Jager)

(Beeld: Bruno Press)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties