0

waskamer 150Iedere avond komt er wel een reclame voorbij over wasmiddeltjes en de power producten die de ergste vlekken laten verdwijnen. Maar er zijn genoeg huishoudelijke trucjes om je kleding super schoon én fris te krijgen

Professor Steve Anderton van de universiteit van Edinburgh is helemaal fan van de huishoudelijke trucjes en wij hebben een aantal speciale tips van hem die we je dan ook niet kunnen onthouden. Zo blijkt het namelijk zo te zijn dat je je kleding weer helemaal fris en fruitig kunt laten zijn met wodka en kun je je jeans schoonmaken met zwarte koffie.

Lees de meest bizarre trucjes hieronder.

1. Laat je kleding weer lekker ruiken met wodka. De alcohol in wodka heeft een antibacteriële werking en verwijdert dus ook de vieze geurtjes én bacteriën uit je kleding. Daarnaast laat de drank zelf geen vlekken achter én het ruikt niet naar drank natuurlijk. Toch is het niet helemaal verstandig wodka te gebruiken bij fragiele materialen zoals zijde, want het zou de kleur aan kunnen tasten en dat is natuurlijk niet wat we willen bij die ene speciale zijden blouse.

2. Maak je wasmachine schoon met azijn. Was je machine eens per maand met een half kopje witte azijn om hem schoon te maken. Door de azijn verdwijnen de vieze geuren, wordt de machine schoner én het helpt tegen kalkaanslag.

3. Ga met de stofzuiger door je droger. Het klinkt misschien een beetje gek, maar eigenlijk is dit trucje heel logisch. Heb je ook wel eens die grijze stoffige bolletjes all over je kleding zitten nadat je je spullen uit de droogtrommel haalt? Dat zijn de overtollige vezels die loslaten van je kleding. Echt prettig ziet het er niet uit en het is vooral heel annoying om die bollen vervolgens weer terug te vinden op je net gewassen kleding. Ga eens met de stofzuiger door de droogtrommel heen en je bent zo van het probleem af. Je zuigt die stofbollen namelijk gewoon weg.

4. Gebruik zwarte koffie om je vervaagde jeans weer kleur te geven. Deze natuurlijke manier van verven, laat je broek weer helemaal nieuw lijken. Voeg een kopje zwarte koffie toe in de wastrommel en zet hem op een normaal was programma, niet te heet, niet te koud. Op deze manier vult de koffie de vale vlekken op en knapt hij hem weer helemaal op.

5. Droog je winterjas met tennisballen. Normaal als je je winterjas wast dan gaat al het dons aan elkaar zitten en als je hem dan vervolgens in de droger stopt blijft dat zo. Vaak is het dan ook nog eens zo dat de buitenkant prima droogt, maar dat de binnenkant nog steeds nat is; dit is waar de tennisbal z’n werk doet. De tennisbal werkt namelijk met de temperatuur en absorbeert veel vocht. Als je dus de tennisballen bij een donsjas of bijvoorbeeld een kussen stopt, dan wordt het vocht van het dons door de bal opgenomen én zorgt de bal er voor dat de binnenkant van je jas ook droogt.

6. Stop je zijden kleding in de vriezer. De meeste mensen brengen hun meest kwetsbare kledingstukken naar de stomerij. Daar wordt zorgvuldig en veilig met de kleding om gegaan én hebben de mensen die er werken er de beste kennis van, althans, dat hoop je dan maar. Toch kun je je zelf geld besparen door ook je zijden artikelen thuis schoon te maken. Dit doe je dan niet door de wasmachine, maar met behulp van je vriezer. Als je bijvoorbeeld je zijden top, waar een vlek in zit, in de vriezer legt kun je na een uur je vlek er zo af halen. Niet alleen de stof is bevroren, ook de vlek is bevroren en plakt aan elkaar, zo kun je hem gemakkelijk van de stof afhalen.

7. Zout licht je kleuren op. Zout zorgt ervoor dat de kleuren in je mooiste kledingstukken weer helemaal terugkomen en kan ook helpen bij vlekken. Let alleen wel ook weer op bij kwetsbare materialen, want die zijn meestal niet zo kleur vast. Dit is dus meer een middeltje voor je katoenen shirts.

8. Gebruik melk om je balpenvlekken te laten verdwijnen. Het is de nachtmerrie van iedere vrouw: op kantoor snel nog even wat schrijven en dan ineens zit hij daar, die verschrikkelijke blauwe vlek op je witte zomerjurkje. Normaal is dit een moment om in paniek uit te barsten, maar vanaf vandaag niet meer; die balpenvlek blijk je namelijk gewoon uit je kleding te kunnen halen. Gebruik melk als de ultieme vlekverwijderaar en laat je kleding weer shinen. De lactose in melk absorbeert de blauwe kleur en laat dus als het goed is de vlek verdwijnen.

  • 42d4f63b9a12aeb840c30e1140644af1

(Tekst: Bridget van Alphen)

(Tekst: Stagiaire I Love Fashion News)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties