0

Yams, Rio de Janeiro, BrazilZoete aardappels, ook wel bataat genoemd, komen oorspronkelijk uit Mexico. Dat betekent dat ze best wel exotisch zijn, maar gelukkig zijn ze ook gewoon in de Nederlandse schappen te vinden.

De zoete aardappel is eigenlijk helemaal geen aardappel. Hij komt namelijk uit de windefamilie en dat betekent dat het een knol en dus een groente is. Gek, hè? Toch kun je er hetzelfde mee doen als met een normale aardappel. Je kunt er bijvoorbeeld puree van maken, maar je kunt ze ook bakken, grillen, frituren of poffen.

Wij hebben vijf redenen voor een op een rijtje gezet waarom je eens zo’n gekke, oranje gekleurde aardappel zou moeten eten. Ze zijn namelijk niet alleen heel lekker, maar ook geen gezond! Lees je mee?

1. Diabetici opgelet: de bataat bevat een stofje die de bloedsuikerspiegel reguleert en die geen piek in de insuline veroorzaakt. Suikerpatiënten met diabetes type 2 kunnen hier baat van hebben.

2. Wie zegt dat je zwanger moet zijn om te stralen? De zoete aardappel is een vitamine A bommetje, wat zorgt voor een natural glow. Ook helpt het de huid beschermen tegen UV-schade, wat op lange termijn rimpels voorkomt.

3. Het knolletje is ook goed voor mensen die graag een paar kilootjes lichter willen zijn. Door de complexe koolhydraten zit je een lange tijd vol en de vele gezonde vezels zorgen voor een goede stoelgang.

4. Er zitten maar liefst 1,5 keer zoveel antioxidanten in een zoete aardappel dan in blauwe bessen! Antioxidanten beschermen je lichaam en zuiveren het van vrije radicalen. Dit kan kanker voorkomen!

5. Een portie zoete aardappel bevat meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Vitamine C is een antioxidant in het lichaam, maar het is ook nodig voor de vorming van bindweefsel in het lichaam, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.

Yams, Rio de Janeiro, Brazil

(Beeld: Bruno Press)

(Tekst: Indra Jager)

(Beeld: Bruno Press)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties