0

Victoria Secret  backstage fall 2003/04Wat doen wij massaal als we niet lekker in ons vel zitten? Juist, ja: snoepen! Chocola, chips, borrelnootjes, koekjes… Yum!

Wist je dat suiker eigenlijk een verslaving is? Je lichaam reageert hetzelfde op het witte goedje als op alcohol en harddrugs! Heftig, hè? Zeker omdat suiker net zoals drugs eigenlijk een soort gif voor je is.

Nu is het de bedoeling van veel boeken, diëtisten en televisieprogramma’s dat we suiker totaal uit ons dieet schrappen, maar dat is nog knap lastig. Deze mensen bedoelen namelijk niet alleen al die lekkere zoetigheden die wij hierboven hebben opgesomd. Nee, ook voor fruit (behalve citroenen en limoenen), zetmeelhoudende producten (pasta, quinoa, rijst, brood en aardappelen), zuivel met lactose (= melksuiker) en bijna alle dranken (behalve thee, zwarte koffie of water) geldt dat we ze beter in de schappen van de supermarkt kunnen laten liggen.

Maar wat eet je dan wel? Eieren, vlees, tofu, noten en zaden en producten waarvan je hebt uitgeplozen of er suikers in zitten (geen light!). Natuurlijk is dit voor sommigen iets te veel van het goede, maar matigen in het gebruik is al een hele goede stap.

Wij hebben vijf redenen voor je op een rijtje gezet waarom je beter zo min mogelijk suiker kunt eten.

1. Suiker zweeft als het ware door je bloed heen en komt daar als vanzelfsprekend in contact met allerlei andere stofjes. Wat je waarschijnlijk nog niet wist, is dat dat eens zo lekkere snoepje in je aderen samenklontert met eiwitmoleculen en deze vernield. Die combinaties van suiker- en eiwitmoleculen worden Advanced Glycemic End products (afgrond AGEs) genoemd. Die AGEs zijn niet bepaald goed voor ons, aangezien ze het aantal vrije radicalen in ons lichaam laten toenemen. Dit zorgt voor ontstekingsreacties die complicaties zoals een hartaanval of een beroerte kunnen bevorderen.

2. Heb jij wel eens last van een opgeblazen gevoel of diarree na het eten? Dit kan komen doordat je te veel suiker hebt gegeten. Teveel fructose (fruitsuiker) kan namelijk leiden tot darmproblemen.

3. Suiker heeft vitaminen en mineralen nodig om afgebroken te worden, wat dus betekent dat je lichaam goede voedingstoffen moet gebruiken om slechte te verwerken. Je moet het dus maar zo zien: heb je tijdens het avondeten net zo netjes 200 gram groente gegeten en neem je daarna een zoet toetje, dan had je qua voedingsstoffen net zo goed pizza kunnen eten. Dat is iets om over na te denken, niet?

4. Je bent ‘s ochtends niet uit bed te slepen, wordt vervolgens wakker door een kop koffie met twee suikerklontjes, een kom cornflakes of een pakje koekjes voor onderweg en gaat dan de deur uit. Vervolgens heb je constant zin in iets lekkers en na de lunch heb je behoefte aan een dutje. ‘s Avonds kom je weer amper in slaap en ‘s ochtends kun je niet opstaan… Kom dit je bekend voor? Dit is het effect van suiker. Suiker zorgt er namelijk voor dat je pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel krijgt. Je lichaam wil constant pieken (energie) en daardoor crave je de hele dag door naar lekkers. Eet suikervrij en je zult zien dat je een heel ander (slaap)patroon krijgt, je zal afvallen en je helemaal geen middagdutjes meer nodig hebt.

5. Je lacht meer! Je zult namelijk merken dat je gebit niet meer onder de plaque zit (en dus heb je minder kans op gaatjes) en ook je humeur wordt niet meer bepaald door je eten. Als dat geen goede reden is om suiker te laten staan…

Ook Victoria's Secret model Alessandra Ambrosio kan de verleiding soms niet weerstaan

Ook Victoria’s Secret model Alessandra Ambrosio kan de verleiding soms niet weerstaan

(Beeld: Bruno Press)

(Tekst: Indra Jager)

(Beeld: Bruno Press)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties