0

French vegetable farmer protestJe denkt misschien dat je alles al van de komkommer weet en dat het niet per se heel gezond voor je is omdat het voornamelijk uit water bestaat. Het kan misschien geen kwaad, maar het doet dus ook niet zo veel goed.

Maar wij zullen je laten zien dat je een heleboel nog niet weet over deze langwerpige groente. Wist je bijvoorbeeld dat het een broertje is van de meloen? En dat een komkommer oorspronkelijk uit India komt en al 5000 jaar wordt gegeten?

Een komkommerschijfje in je drinken, komkommer als tussendoortje, komkommer door je salade, komkommer bij het avondeten… Geen wonder dat komkommer één van de meest populaire groentes in Nederland is. En niet alleen in Nederland is de komkommer populair, zelfs de Romeinen hielden ervan!

Wij hebben veertien redenen voor je op een rijtje gezet waarom komkommer goed voor je is. Lees je mee?

1. Doordat een komkommer voor negentig procent uit water bestaat, zorgt het voor hydratatie van het lichaam. Heb je te weinig water gedronken? Eet een stuk komkommer, dit compenseert het wel.

2. Ouch, te lang in de zon gelegen? Leg gauw een plakje komkommer op je verbrande huidje, dit haalt de hitte eruit.

3. Al het water in groente heeft nog een voordeel: het zorgt namelijk voor dat alle slechte stoffen in je lichaam sneller verdwijnen.

4. In een komkommer zitten bijna alle soorten vitamines die je op een dag nodig hebt. Er zit vitamine A, B en C in, wat het immuunsysteem een handje helpt en je energie geeft. Laat de schil er wel omheen, daar zitten de meeste vitamines in!

5. Het is geen wonder dat komkommers vaak in huidproducten worden gebruikt. In de groente zit namelijk veel kalium, magnesium en kiezelzuur en dat is goed voor je velletje!

6. Doordat er weinig calorieën, veel water en een hoop vezels in komkommers zitten, is het een ideale groente om mee af te vallen.

7. Leg een schijfje gekoelde komkommer op je ogen en het is tijd om te relaxen! De komkommer laat je wallen en opgezwollen ogen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ook een goede truc voor na het huilen, misschien?

8. Bepaalde stofjes (flavonoïden) in de groente bieden een ontstekingsremmend effect en in combinatie met de vitamine C in de komkommer wordt dit nog eens geboost. Ook zitten er een stofje ‘lignaan’ in komkommers. Dit zorgt beschermt tegen verschillende kankertypes, zoals eierstokkanker, prostaatkanker, borstkanker en baarmoederhalskanker.

9. Komkommers werken als geneesmiddel bij diabetes, een te hoog cholesterol en een te hoge bloeddruk. De groente bevat een hormoon die effect heeft op het aanmaken van insuline, iets waar het lichaam van een suikerpatiënt veel moeite mee heeft. Ook zitten er stofjes in de komkommer die een te hoog cholesterolgehalte en een te hoge bloeddruk in toom houden.

10. Door een schijfje komkommer dertig seconden met je tong tegen je gehemelte te drukken, doodt het de bacteriën daar die een slechte adem veroorzaken. Een natuurlijke variant op kauwgum, dus!

11. Door het mineralen zwavel en silica, die in komkommers zitten, zou je haar sneller groeien. Ook zorgt silica ervoor dat je haar en nagels meer gaan stralen en sterker worden.

12. Maar dat is niet het enige; silica heeft ook baat voor de conditie van de gewrichten.

13. Heb je iets te diep in het glaasje gekeken maar wil je de volgende dag écht geen kater hebben? Eet een paar schijfjes komkommer voordat je naar bed gaat en je wordt weer helemaal fris en fruitig wakker.

14. Doordat komkommers ervoor zorgen dat schadelijke stoffen uit je lichaam verdwijnen, houdt de groente je nieren in perfect shape.

French vegetable farmer protest

(Beeld: Bruno Press)

(Tekst: Indra Jager)

(Beeld: Bruno Press)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties