0

boekAf en toe ben je druk, druk, druk, zó druk dat je niet eens toekomt aan het doen van je was, het lakken van je nagels, het lezen van een boek en het opruimen van je kast. Ontzettend vervelend natuurlijk en al helemaal omdat het gevoel dat je nog zoveel ‘moet’ voor ontzettend veel stress kan zorgen.

Als je zoveel stress ervaart, is het makkelijk om bij het minste of geringste dat erbij komt op je (daarvoor al ellenlange) to do lijst helemaal in paniek te raken. Of dat nou een klusje voor je baas is, je moeder die vraagt wanneer ze je weer ziet of een vriendin die maar doorzeurt over haar problemen. De volgende keer dat je zo een moment voelt opkomen, kan je één van deze trucjes toepassen. Tel je met ons mee tot tien?

1. Was je handen met lauw water 
Het onderdompelen van je lichaam in warm water zorgt dat er een natuurlijk kalmeringsproces in werking treedt. Als je thuis bent, kan je dus lekker onder de douche stappen en alles even vergeten. Al je op kantoor bent, dan werkt het ook om je handen onder warm stromend water te houden.

2. Neuriën 
Neuriën wordt eigenlijk altijd geassocieerd met een laid back, relaxte vibe. Niet voor niks, de combinatie van het trillen en het voortbrengen van geluid schijnt namelijk klamerend te werken op onze bloeddruk. Als je een stressaanval voelt opkomen dan moet je dus (tegen je intuïtie in) een vrolijk deuntje gaan hummen en dan heb jij je stress zó onder controle.

3. Maak een lelijk gezicht 
Als je gestrest en gefocust bent dan kan je gezicht ‘op slot’ gaan. Je kaken staan gespannen, je lippen duw je ongemerkt stevig op elkaar en je schouders hou tot bijna aan je oren omhoog. Om te ontspannen moet je vooral die kaken ‘uit het slot’ halen. Dit geeft een seintje aan de rest van je lichaam dat je ook die spieren kan ontspannen. Trek om uit deze negatieve spiraal te komen een aantal gekke, lelijk gezichten en wie weet, ben je niet alleen minder gestrest, maar krijg je ook de slappe lach!

4. Kauw op bleekselderij 
Een kauwende beweging kan ons goed kalmeren, dit is waarom zoveel mensen stress eetbuien hebben. Om ervoor te zorgen dat je niet ongemerkt honderden calorieën binnenkrijgt kan je op kauwgom gaan kauwen. Dit neemt echter je lichaam in de maling, omdat het zich door de kauwbeweging klaar maakt om eten binnen te krijgen. Beter is het dus om op een low calorie snack te kauwen als bleekselderij.

5. Doodle 
Doodles zijn gedachteloze tekeningetjes die je maakt als je bijvoorbeeld aan de telefoon zit. Als je vast zit in een stressmoment is doodles tekenen wellicht hetgene dat je eruit kan halen. Hiermee activeer je namelijk een heel ander deel van je hersenen en maak je ruimte in je hoofd voor creatieve oplossingen.

6. Geef je gezicht een massage 
Zoals gezegd maakt stress dat we ons enorm vast klemmen in één pose, je spieren staan op scherp en zorgen ervoor dat je alerte houding in stand blijft. Om hier uit te komen en een rustmomentje te pakken kan je je zelf een mini massage geven. Begin bij je voorhoofd/wenkbrauwen en werk naar je oren toe. Als je het fijn vindt kan je zelfs je nek mee pakken en je schouders.

7. Doe lippenbalsem op 
Het kan heel rustgevend werken om je lippen aan te raken, maar dit kan er ook voor zorgen dat je ineens een hele zak drop in je mond hebt gestopt. Hou in plaats van snoep een lippenbalsem bij de hand en doe deze op als je een rustmoment nodig hebt.

8. Eet gezond 
Als we gestrest zijn kan dat ervoor zorgen dat we enorme trek krijgen in alles dat we anders liever niet eten: veel vet, veel suiker en veel koolhydraten. Helemaal niet erg natuurlijk, maar het is niet de bedoeling dat we ons iedere dag helemaal volstoppen. Bovendien zorgen de pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel die dit soort eten veroorzaakt voor een uitgeblust gevoel. Zorg ervoor dat je in plaats daarvan voedzame maaltijden eet.

9. Doe je schoenen uit 
Om onszelf te kalmeren helpt het om je verbonden te voelen met de grond. Dit is moeilijker als je je schoenen aan hebt. Doe ze daarom uit, zet je voeten stevig op de grond en adem een paar keer diep in en uit. Zo voel je jezelf gewortelder en sta je binnen no time weer ‘stevig in je schoenen’.

10. Knuffels 
Knuffels zijn de beste manieren om tot rust te komen. Twee stevige armen om je heen maken dat je lichaam meteen in de ontspan modus schiet. Is er niemand in de buurt om je een stevige knuffel te geven, knuffel dan zo goed en kwaad als dat kan, jezelf. Ook hierdoor zal je je instant beter voelen.

  • boek 2

(Beeld: www.pinterest.com)

(Tekst: Milan van Vugt)

(Tekst: Stagiaire I Love Fashion News)

Reageer op dit artikel
Annicvw.com  (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties