0

Cooler summer ideal for blueberriesGroente en fruit is gezond maar sommige soorten kun je beter eten dan anderen. Daarnaast zijn er nog tal van andere voedingsmiddelen die helpen om je zo fit als een hoentje te maken.

Van de meeste producten uit deze tips zul je al wel weten dat ze gezond zijn, maar wij vertellen je wat er dan precies zo gezond aan is. Lees je mee?

1. Vroeger negeerden we blauwe bessen en werd er gedacht dat ze niet goed voor je waren door de hoge dosis suiker en het lage gehalte aan vitamine C. Echter zaten we er helemaal naast, want de besjes zijn juist supergoed voor je! Dankzij de vele antioxidanten die er in verborgen zitten, wordt de aanmaak van gezonde cellen gestimuleerd en dat verlaagt de kans op kanker.

2. Buiten het feit dat een kiwi maar 45 calorieën bevat, is het ook nog eens een vitamine- en mineralenbommetje. Zo zit er vitamine C in, kalium, een hoop vezels, foliumzuur, folaat en carotenoïde in.

3. Ook al spreekt zo’n beetje iedereen dit verkeerd uit (je zegt ‘kienwa’) en ziet het eruit als rijst, toch is dit echt iets wat in dit rijtje thuishoort. In quinoa zit namelijk meer proteïne dan in enig ander graan. Ook zitten er veel vezels in (goed voor de stoelgang), ijzer, magnesium en mangaan.

4. Van broccoli zijn de gezondheidsvoordelen misschien wel het meest bekend van alle groentes, maar de groene stronkjes zorgen dan ook voor een krachtige bescherming tegen kanker én er zitten een heleboel vitaminen en mineralen in. Met 30 calorieën per kopje van het groene spul, is het ook nog eens verantwoord voor mensen die op dieet zijn.

5. Amandelen zijn een goed tussendoortje. Je moet er niet teveel eten, want er zit nogal wat (goed) vet in, maar bij twintig van de nootjes op een dag heb je al baat van de goede eigenschappen. Amandelen bestrijden namelijk kanker, ze bevatten een hoop proteïne en ze zorgen voor een goede conditie van je hart.

6. Het is vast niet je favoriete eten, maar boerenkool is wel echt heel goed voor je. In de groene bladeren zit namelijk een hoop vezels, vitamine B6, caroteen, ijzer en calcium verstopt. Stop ze in een smoothie en je proeft er niets meer van!

7. Bonen staan erom bekend dat ze goed voor je zijn. Sommige bonen zijn echter beter dan andere. Adzuki bonen komen uit het Verre Oosten (vooral in Japan is het populair) en staan daar bekend als ‘afvalbonen’. Dit komt doordat er heel weinig calorieën in de bonen zitten, maar de rode balletjes (want zo zien ze eruit) zitten wel vol met proteïne en vezels.

8. Mocht je niet zo van fruit en groente houden, dan is dit misschien meer je ding: zalm. Omdat er weinig vet in de vis zit maar wel veel omega-3, verlaagt het de kans op hartproblemen, artritis, geheugenverlies en Alzheimer. Verder zit er ook een heleboel proteïne in en vitamine A en B.

9. De typische Japanse edamamebonen (vaak verkrijgbaar bij sushirestaurants en te koop in Toko’s) zijn ook in deze lijst gekomen. Edamame is namelijk een jonge, groene sojaboon en die bevat een hoop proteïne en vezels, een heleboek vitamine C, vitamine A, kalium, calcium, ijzer en magnesium. Buiten dat zorgt de boon er ook nog eens voor dat je minder snel aankomt!

10. Een relatief onbekend product wat goed is om door je eten te doen, is kurkuma. Dit komt oorspronkelijk uit India en is een zusje van de gemberplant. Als je deze maalt, krijg je een oranje-achtig kruid en dit helpt tegen leverbeschadiging, het zorgt ervoor dat kanker minder snel groeit en het werkt tegen Alzheimer!

Cooler summer ideal for blueberries

(Beeld: Bruno Press)

(Tekst: Indra Jager)

(Beeld: Bruno Press)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties