0

everyday foods 150Sommige gezonde voedingsmiddelen zitten al helemaal gebakken in ons systeem. Denk aan appels, knoflook, uien, salades en tomaten. Er wordt de laatste tijd wel elke keer gepraat over zogenaamde superfoods, maar onze dagelijkse voeding is ook zo slecht nog niet!

We eten de producten die we hieronder behandelen omdat we te horen krijgen dat ze goed voor ons zijn en het ons is geleerd dat ze erbij horen, ze liggen waarschijnlijk zelfs als in je keuken, maar weten we eigenlijk wel wáárom we ze zouden moeten eten? Wij lichten dat hieronder nog eens even fijntjes voor jullie toe.

1. Hoewel versgeperste sinaasappelsap een heel goede bron van vitamine C en antioxidanten is, mis je dan wel de vele vezels die een hele sinaasappel bevat. Het beste is dan ook om de gehele vrucht (behalve de schil, natuurlijk) te eten in plaats van het te persen, maar een goed initiatief is nooit slecht!

2. Studies wijzen uit dat noten je leven met twee jaar verlengen. Buiten dat zijn ze ook vaak heel erg lekker en beschermen ze je hart. Wat dan de beste soort is? Walnoten. Kraak ze zelf of koop een pakje (kijk wel uit dat ze niet gezouten zijn) en neem ze als snack of gooi ze door salade.

3. Nog niet zo lang terug werd er gedacht dat eieren niet goed voor de gezondheid zijn, maar niets is minder waar! Eieren zijn een bron van antioxidanten die je ogen en huid beschermen en er zit proteïne in waardoor je langer vol zit. Kom maar op met die paaseitjes! Ehhh, eieren!

4. Iets wat we ook vaak eten, zijn bonen. Denk aan sperziebonen, kidneybonen en snijbonen, maar ook aan bijvoorbeeld edamamebonen. Dit zijn namelijk bommetjes vol met ijzer en bepaalde vezels die een te hoog cholesterolgehalte bestrijden. Speciaal goed voor de vegetariërs onder ons!

5. Eet jij ook zo graag bessen door je yoghurt, tussendoor of als toetje? Blijf dat vooral doen, want ze zitten vol met antioxidanten (stofjes die werken tegen kanker) en vezels. Kom maar op met die cranberries, frambozen, blauwe bessen, aardbeien, kersen rode bessen en bramen! Mmm!

6. Ondanks dat er wordt getwist over de gezondheidsvoordelen van melk, is yoghurt wél goed voor elk. Er zitten namelijk speciale bacteriën in die ons helpen om gezond te blijven. Ook zitten er veel vitamines en mineralen in, zoals calcium, vitamine B12, kalium en zink.

7. Niet iedereen is er gek op, maar broccoli is ontzettend goed voor je. Naast de anti-kankerwerking van de groene stronkjes, bevat het ook nog een heleboel vitamine A, vitamine C en foliumzuur.

8. Volkorenproducten worden de laatste tijd vervangen voor spelt, maar wist je dat volkoren ook gewoon goed voor je is? Hier zitten bijvoorbeeld weer de speciale vezels in die je cholesterolgehalte in de gaten houden. Ook stabiliseert het je bloedsuiker (dus geen suikerdip) en bevat het vitaminen en mineralen.

9. Mmm, een appeltje met kaneel! Het proef misschien als een lekkernij, maar kaneel is ook hartstikke gezond. Er zitten namelijk een hele hoop antioxidanten in (één lepeltje kaneel staat hierin gelijk aan een half kopje blauwe bessen).

10. Ook pure chocolade heeft zo z’n voordelen voor je lichaam. In chocolade vanaf 77 procent cacao zijn namelijk polyfenolen verstopt. Dit zijn dezelfde antioxidanten die in bijvoorbeeld groene thee zitten en dit helpt een te hoge bloeddruk verlagen. Wil je hier meer over lezen? Lees dan het artikel dat we hier eerder over schreven.

Bessen

Bessen

Sinaasappels

Sinaasappels

Broccoli

Broccoli

Walnoten

Walnoten

 

(Beeld: Bruno Press)

(Tekst: Indra Jager)

(Beeld: Bruno Press)

Reageer op dit artikel
Annicvw.com  (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties