0

Grains Of ComfortSinds we erachter zijn gekomen dat tarwe eigenlijk helemaal niet zo goed voor ons is als we dachten, wordt spelt massaal gepromoot. Spelt zou gezonder zijn en beter verteerbaar, maar wat is hier nu eigenlijk aan waar?

En wat is spelt eigenlijk? Spelt is een oergraan, ofwel één van de oudste graansoorten die er is. Het ontstond negenduizend jaar geleden in het Midden-Oosten en werd later naar het Westen gehaald. Echter is de graan hier weer uit het oog verdwenen omdat de productie van spelt meer aandacht en geld vraagt dan die van tarwe.

De wetenschap wijst uit dat we het beter bij spelt kunnen houden. Lees hier onder maar waarom.

1. Alle granen worden gemalen voordat ze gebruikt kunnen worden. De voedingswaarde van tarwe bevindt zich echter in de kiem en de zemel en die worden bij het malen voor het grootste deel uitgemalen en uitgezeefd. Dit houdt dus in dat bijna alle goede stoffen er al uit zijn voordat jij het op je bordje krijgt! Bij spelt blijven de (vele) voedingsstoffen tijdens het maalproces wél behouden.

2. In spelt zitten veel vitaminen (vitamine B en E, foliumzuur, mangaan, zink, niacine en vooral ijzer, magnesium en fosfor), mineralen, (goede) koolhydraten, (goede) vetten en eiwitten, die dus allemaal tijdens het maalproces worden behouden. Ook belanden ze makkelijk in ons systeem omdat spelt wordt opgenomen door water.

3. Doordat er langzame koolhydraten in spelt zitten, zorgt het voor een gelijkmatigere bloedspiegel. Dat betekent ook dat je geen last van een ‘dip’ krijgt na het eten én dat het beter is voor mensen met diabetes.

4. Doordat tarwe al vijftig jaar in heel veel van ons eten wordt verwerkt (denk maar aan pasta, brood, pizza of cake), zijn wetenschappers er aan gaan sleutelen om de opbrengst te verhogen. Hierdoor zijn er gluten in de tarwe gekomen die er in het origineel niet inzaten! Gluten beschadigen het slijmvlies van de darmen waardoor voedingsstoffen niet meer goed kunnen worden opgenomen en veel mensen last van gluten-intolerantie krijgen. In spelt zitten ook gluten, maar deze zijn anders van samenstelling en daardoor makkelijker te verteren. Hierdoor hebben mensen met darmklachten en eczeem hier soms baat bij. Mensen met een glutenallergie of -intolerantie kunnen echter ook niet tegen spelt.

5. Last van een ochtendhumeurtje? Ontbijt met een speltboterham, want dit bevat alle acht essentiële aminozuren. Deze zorgen ervoor dat je je weer vrolijk voelt!

Grains Of Comfort

(Beeld: Bruno Press)

(Tekst: Indra Jager)

(Beeld: Bruno Press)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties