0

Celebrity Tweets 13 03We kennen het allemaal: de wekker gaat maar je kan het écht nog niet opbrengen om op te staan. Zeker als het ‘s ochtends koud is, zie dan die deken maar eens van je af te slaan!

Drie keer klik je op snooze, want je make-up kan in de bus ook, je haren doe je wel snel in een knot en je ontbijt eet je wel op de fiets. Tot het moment is aangebroken dat je er toch echt aan moet geloven en je je bed uit moet rennen. Maar wist je dat het helemaal niet goed is om te snoozen?

Wij hebben tien feitjes over slapen voor je op een rijtje gezet. Lees je mee?

1. Wist je bijvoorbeeld dat vier tot vijf uur slaap per nacht genoeg is voor je lichaam? Dan is namelijk de basis voor het geestelijke en fysieke herstel gelegd en ben je klaar voor de dag. Toch voelt het vaak alsof je langer nodig hebt (zeker aangezien veel mensen geloven dat iedereen acht uur slaap nodig heeft per nacht) en dat komt enkel door de maatschappij waarin we leven. Gewenning, dus.

2. Zeg maar dag tegen die snooze-knop, want dit blijkt namelijk helemaal niet goed voor je te zijn. Het steeds in een lichte, korte slaap vallen is zelfs slechter voor je dan helemaal geen slaap! Het is namelijk zo dat je je slaapcyclus verstoord met snoozen en daardoor kun je je herinneringen minder goed opslaan in je geheugen. Ook je humeur en je concentratie gaan er op achteruit als jij dat knopje indrukt om nog een paar minuutjes extra ‘mee te pakken’.

3. Voor een snelle opkikker kan een powernap van vijf minuutjes al voldoende zijn. Zo’n dutje zorgt er voor dat je in een korte tijd een stuk alerter wordt en je geheugen er op vooruit gaat.

4. Als je tijd hebt voor een powernap van een uur, doe het dan zeker. Je lichaam kan dan namelijk een hele slaapcyclus volbrengen wat je creativiteit, je geheugen en het leren van nieuwe vaardigheden ten goede komt.

5. Neem geen powernap van een halfuur, maar kies dan voor twintig minuutjes. Na een halfuur zit je net tussen twee slapen in en word je wakker met een gevoel alsof je een kater hebt.

6. Wist je dat een banaansmoothie beter helpt om in slaap te komen dan een beker warme melk? Er zit namelijk een stofje in melk (triptofaan) wat de grondstof is van melatonine (het stofje wat er voor zorgt dat je in slaap valt). Triptofaan wordt echter tegengehouden door de bloed-hersenbarrière tenzij je er koolhydraten bij inneemt. Dus tenzij je ‘s nachts een beker warme melk wilt drinken en een cracker wilt eten, kun je beter voor een gezondere optie gaan. Maak bijvoorbeeld een smoothie met banaan, want in de vrucht zit zowel het stofje triptofaan als koolhydraten.

7. Wist je dat uitslapen helemaal niet gezond is voor je? Veel mensen denken in het weekend ‘bij te slapen’, maar zo werkt dat niet voor ons lichaam. Als je langer dan acht uur slaapt, heeft dat hetzelfde effect op je lichaam als wanneer je te weinig slaapt! Lang slapen verstoort namelijk het bioritme en het ontregelt geheugenfuncties.

8. Een leuk weetje: er meer mannen zijn die slapen met een knuffel dan vrouwen! Een groot Belgisch onderzoek wees uit dat ongeveer vijftien procent van de vrouwen naar een pluchebeest grijpt als haar partner weg is tegenover ruim twintig procent van de mannen. Twaalf procent gaf zelfs toe het favoriete geurtje van zijn partner op het dier te spuiten! Zo, nu bekijken we mannen toch wel even heel anders.

9. Slaap vertelt een heleboel over iemands karakter. Slaap je bijvoorbeeld heel lang dan zou je volgens psychologen heel creatief en kritisch zijn en vol met ideeën zitten. Slaap je juist kort dan zit je vol energie, ben je dynamisch, efficiënt en maak je je nergens druk om. Herken jij je hierin?

10. Het record van slapen staat op 18 dagen, 21 uur en 40 minuten. Toen diegene uit zijn slaap ontwaakte, kreeg hij last van hallucinaties, wazig zicht, paranoia, een spraakgebrek, een concentratiestoornis en een slecht geheugen. Wauw!

Rosie Huntington-Whiteley houdt van powernapjes samen met haar honden

Rosie Huntington-Whiteley houdt van powernapjes samen met haar honden

(Beeld: Bruno Press)

(Tekst: Indra Jager)

(Beeld: Bruno Press)

Reageer op dit artikel
Annicvw.com  (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties