0

PRIMARKSinds de ramp in de kledingfabriek in Bangladesh vorig jaar worden de veiligheid en de arbeidsomstandigheden in de textielindustrie onder de loep genomen. De fabriek stortte in waardoor er 1128 arbeiders om het leven kwamen.

Kledingbedrijven, vakbonden en actiegroepen hebben daarna strenge afspraken gemaakt over de veiligheid in de fabrieken om dit soort rampen te voorkomen. Nu blijkt uit een onderzoek gedaan door de Stichting Onderzoek Multinationale Onderneming dat de stoffen die kledingbedrijven als C&A, H&M, Primark en Replay gebruiken door dwangarbeiders in India gemaakt worden.

Het onderzoeksbureau spreekt van moderne slavernij. De meisjes van vijftien jaar zouden zonder contract werken, gedwongen worden tot overwerk en op het terrein van de fabriek moeten slapen. Alleen onder begeleiding mogen de meisjes buiten het hek komen.

De Volkskrant schrijft naar aanleiding van het onderzoek van de Stichting dat de aandacht van de kledingmerken vooral naar de fabrieken gaat waar de kledingstukken worden genaaid maar dat de ketens minder zicht hebben over wat zich in de spinnerijen afspeelt.

H&M overweegt de Indiaase fabriek op de ‘zwarte lijst’ te zetten wat betekent dat er geen stoffen meer uit de spinnerij gebruikt zullen worden. C&A ziet zeker ruimte voor ‘verbetering’, maar Primark ziet “geen enkel bewijs” van de onderzochte dwangarbeid.

  • BP_15739827

(Beeld: Bruno Press)

(Tekst: Jasmijn Engering)

Reageer op dit artikel
Annicvw.com  (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties