0

para 150We hebben allemaal wel eens hoofdpijn en grijpen dan snel naar een pijnstiller. Dat daar eventuele gevaren aan verbonden zijn, houden we geen rekening mee. In Nederland zijn pijnstillers dan ook overal én zonder recept te koop. Hoe schadelijk kan zo een pilletje dan voor je zijn?

Onderzoekers dachten jarenlang dat paracetamol de veiligste pijnstiller was om langdurig te slikken. Van ibuprofen en aspirine waren de verhoogde risico’s op bijvoorbeeld maagbloedingen en hartaanvallen al bekend. Let wel, het gaat hier niet om een weekje flink pijnstillers slikken voor een verrekte rug, maar over dagelijks gebruik gedurende meerdere jaren.

Dat paracetamol zo veilig is, daar moeten de artsen nu dus op terug komen. Uit een studie met 666.000 langdurige paracetamol slikkers (ongeveer 14 jaar) blijkt namelijk dat zij een hogere kans hebben op maagbloedingen of maagzweren (50%) en hartaanvallen of beroertes (68%). Eén van de onderzoekers raadt langdurige paracetamol slikkers, voor bijvoorbeeld artritis of gewrichtspijn, aan om hun gebruik te bespreken met een huisarts.

De studie heeft niet onderzocht wat de effecten zijn op het sporadisch slikken van paracetamol: hiernaar willen ze in het vervolg nog onderzoek doen. Voorlopig zijn daar nog geen conclusies over én, zo zeggen de onderzoekers, hoeven we ons over een paracetamolletje op zijn tijd echt geen zorgen te maken.

  • para 500

(Beeld: www.pinterest.com)

(Tekst: Milan van Vugt)

(Tekst: Stagiaire I Love Fashion News)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties