0

Een crèmepje hier, een lipstickje daar… We zijn allemaal dol op cosmetica en lekker make-uppen. Toch beweren Amerikaanse onderzoekers nu dat we er gezonder door worden als we wat minder beautyproducten zouden gebruiken.

Volgens een studie zouden sommige beautyproducten er namelijk voor zorgen dat we sneller in de overgang komen! De boosdoener van deze minder prettige bijkomstigheid zijn ftalaten, aldus de onderzoekers.

Ftalaten zijn stofjes die in veel producten voorkomen, waaronder in make-up. Er is al vaker voor dit stofje gewaarschuwd, zo zouden ze kankerverwekkend zijn (horror!), maar nu blijkt volgens dit onderzoek dus ook dat deze vieze chemicaliën ervoor zorgen dat de hormoonhuishouding op hol slaat en we sneller in de menopauze komen.

Hoe ze dat weten? De plas van maar liefst 5.700 vrouwen is onderzocht. Hoe meer ftalaten in de urine, hoe vroeger de overgang was begonnen. Wat nu? Check voortaan goed de ingrediëntenlijst van je make-up- en beautyproducten op ftalaten (in het Engels phthalates)!

Zouden sommige make-upspullen voor een vroegere overgang zorgen?

(Beeld: Bruno Press)

(Tekst: Nina de Bruijn)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties