0

Queen ElizabethBirkenstocks met sokken, skorts of tops met een peplum. Je vindt het misschien verschrikkelijke modetrends, maar aan het dragen van deze items is nog nooit iemand overleden. Vroeger lag dat een tikkeltje anders, toen konden modetrends soms levensgevaarlijk zijn.

Wij zochten de allergevaarlijkste en zelfs dodelijkste modetrends allertijden voor je op. We beginnen met een bizarre trend. Tijdens de Gouden Eeuw werd suiker voor het eerst populair, maar het was zo duur dat alleen de allerrijksten op de wereld dit konden betalen. Zoals je weet is suiker nu niet bepaald goed voor de tanden, maar daar hadden ze zo rond de Middeleeuwen weinig verstand van. Van flossen had nog nooit iemand gehoord en de tandenborstel werd nauwelijks gebruikt. Gevolg was dat de tanden van de allerrijksten weg begonnen te rotten, maar daar had de elite snel iets op gevonden door van rotte tanden een trend te maken. Jup, de mensen die geen suiker konden veroorloven en minder last hadden van wegrottende tanden en ontstoken tandvlees gingen hun eigen gebit te lijf met zwarte poeder om de look te kopiëren.

Rond 1900 moesten de schoenen en laarzen zo glanzend mogelijk zijn en daarom smeerden de mensen hun boots in met nitrobenzeen. Helaas is dit een behoorlijk giftig stofje en deed je de schoenen weer aan voordat ze echt droog waren, dan waren de gevolgen vrij heftig. De reacties op nitrobenzeen verschilden van flauwvallen tot blauw aanlopen en tot dronken lijken, maar de schoendrager kon er zelfs dood van neervallen.

Voordat stoffen veilig geverfd konden worden, werd dat gedaan met Arsenicum; zo kreeg je jurk namelijk een stralend groen jurkje. Mooi inderdaad, maar ook redelijk dodelijk. Voornamelijk de kleermakers werden langzaam vergiftigd door teveel blootstelling aan de schadelijke stof.

In 1860 waren gekleurde sokken populair voor mannen. Voornamelijk roze, oranje, rood, paars waren helemaal on trend bij de modebewuste mannen in die tijd. Alleen de verf die de sokken kleurden zorgde bij de dragers voor een soort brandwonden die soms zo erg waren dat de man in kwestie amper nog kon lopen! De combinatie van zweet en de chemicaliën in de verf bleken een chemische reactie te veroorzaken waardoor de voeten van de mannen letterlijk wegbranden.

Nu willen we allemaal een lekker bruin kleurtje op onze huid hebben, wat ook vrij ongezond kan zijn, maar tijdens de Gouden Eeuw was een hele witte huid de trend. Het gezicht werd lekker gepoederd met witte poeder, maar de mix van deze poeder werd gemaakt van lood en azijn. Langdurig gebruik van deze poeder kon fataal zijn.

In 1917 werd het populair om je nagels een ander kleurtje te geven en dit werd gedaan met de stof radium. Met dit stofje kon je ook je haren een mooie glans geven. Helaas is radium nogal radioactief. Zo kregen sommige vrouwen zelfs glow in the dark haar, terwijl anderen door vergiftiging eraan stierven.

Haaraccessoires, zoals kammetjes en clips gemaakt van schildpadden, zijn al eeuwenlang populair. Zelfs anno 2014 is tortoiseshell nog helemaal trendy en zie je vooral terug in monturen. In 1800 werd een alternatief op het echte schild uitgevonden. Het nieuwe materiaal voor de haaraccessoires was makkelijk te maken een werd snel populair. Alleen was dit materiaal ontzettend brandbaar. Een klein beetje hitte kon er al voor zorgen dat het kammetje in vlammen op ging. Zo brandden er een aantal fabrieken tot op de grond af, maar vatte ook een aantal kapsels vlam.

Zou door deze trends het gezegde ‘wie mooi wil zijn moet pijn lijden’ zijn ontstaan?

  • 6c35ef9f5a36f47a4e582fb5610818e6
    Queen Elizabeth

(Tekst: Jasmijn Engering)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties