0

cinderella-disney-glazen-muiltjes-2015-150Vanaf vandaag kunnen we de nieuwste Cinderella verfilming met Lily James, Cate Blanchett en Helena Bonham Carter in de hoofdrol in de bioscoop bewonderen. Maar, 65 jaar geleden kwam de eerste Disney versie van het sprookje uit en de variant van de Brother Grimm komt uit de 19e eeuw. Het sprookje is dus van alle tijden, maar was niet altijd zo zoet.

Want wist je dat…

- Het sprookje van de Brothers Grimm een heel stuk gruwelijker is dan de Disney versie. Zo mag Cinderella van haar boze stiefmoeder alleen naar het bal als ze alle linzen, die de stiefmoeder er ingooit, uit de as weet te halen. Ook hakt de stiefmoeder is deze variant de tenen van haar ene dochter en de hiel van haar andere eraf zodat de voeten van haar dochters in het glazen muiltje passen als de prins langskomt.

- In de Disney versie vergeeft Cinderella haar stiefmoeder en zussen en stelt voor dat ze met Lords van de prins kunnen trouwen. Dit zien we alleen niet omdat Cinderella en de prins heel druk zijn met hun happily ever after.

- Cinderella’s helpende dierenteam was ooit veel groter. Zo was er in het oorspronkelijke verhaal ook een schildpad met de naam Clarissa, een muis genaamd Dusty en een kat die Bon-Bon heette.

- Ook was het de bedoeling dat meer dieren in de Disney klassieker zouden kunnen praten, zo was er oorspronkelijk bedacht dat een deel van het verhaal door boerderijdieren, kraaien en kippen verteld zou worden.

- Er is een droomscène inclusief lied uit de film met Lily James geschrapt. Het was de bedoeling dat Cinderella “Sing a Little, Dream a Little” zingt terwijl ze dagdroomt over hoe makkelijk het zou zijn als er meer van haarzelf zouden zijn om de klusjes te doen. Uiteindelijk werd dit geschrapt en zingt Cinderella “Oh, Sing Sweet Nightingale” tegen haar eigen reflectie in zeepbellen. Hmm, wat ontzettend Olivia Newton John in Grease van deze moderne Cinderella.

- De favoriete scene van Walt Disney zelf is de transformatie van Cinderella tot prinses. Niet vanwege de prachtige animatie, maar vanwege het idee. De mogelijkheid om jezelf te veranderen.

- Het duurde tien jaar om de Disney klassieker te maken. In 1940 begonnen de eerste werkzaamheden aan de tekenfilm en in 1950 verscheen de film in de bioscoop. Niet vreemd voor een Disneyfilm, want de kleine zeemeermin verscheen pas in 1989 terwijl er al in 1938 al begonnen werd aan deze film.

- Toen Cinderella in de bioscoop verscheen, ging het ontzettend slecht met Walt Disney Studios. Dit was de film die het bedrijf kon redden. Was de film geflopt zaten we misschien nu in een wereld zonder Disney!

  • Cinderella_2015_1-e1426258188222

(Tekst: Jasmijn Engering)

Reageer op dit artikel
Annicvw.com  (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties