0

sarah-silverman-4Het is niet een praatje dat je maakt met je lievelingstante op de verjaardag van je neefje of met je vriendinnen in de kroeg, toch is het belangrijk om in ieder geval zelf in de gaten te houden hoe het eruitziet: we hebben het over je urine. Misschien ken je het trucje om te checken of je genoeg drinkt. Als je urine donker is dan drink je niet genoeg, maar als het licht is wel.

Er is echter nog veel meer dat je urine je kan vertellen en er zijn ook veel meer kleuren dan lichtgeel of donkergeel die je urine kan aannemen. Heb je geen idee waar we het over hebben? Dan wordt het de hoogste tijd om een keertje achterom te kijken voordat je doortrekt. Wie weet wat jouw urine je allemaal vertelt!

Lichtgeel 
Lichtgeel is een gezonde kleur voor je plas. Het duidt erop dat je genoeg water binnenkrijgt en dat je nieren en lever goed werken. De gele kleur krijgt je urine door een bijproduct dat je lichaam maakt als het vet afbreekt. Een beetje gelige kleur hoort dus!

Doorzichtig 
Als je plas helemaal doorzichtig is, betekent dat in de meeste gevallen dat je gewoon heel veel hebt gedronken. De gelige kleur wordt minder, omdat de stof die de gele kleur van je urine veroorzaakt over meer water dat je lichaam uitscheidt wordt verdeeld. In zeldzame gevallen echter kan transparante urine veroorzaakt worden door een vorm van diabetes. Heb je consequent doorzichtige urine, dan is het dus misschien de moeite waard om een keertje je huisarts op te bellen voor een afspraak.

Felgeel 
Als je urine fel geel is geworden dan is er een grote kans dat je vitaminepillen slikt. In die pillen zitten namelijke hele hoge concentraties van een vitamine die je anders niet in één keer binnen zou krijgen. Als gevolg hiervan kan je lichaam niet alles opnemen en wordt er een groot deel van de vitaminen weer uitgescheiden in je urine. De vitamines nemen blauw licht op, hierdoor lijkt je plas felgeel als je ernaar kijkt.

Oranje- of donkergeel 
Oranje of donker gele urine duidt erop dat je een vochttekort hebt. Je ochtendplas heeft vaak deze kleur en ook de daarmee gepaarde sterkere geur. Dit komt doordat je nieren in je slaap doorgaan met afvalstoffen naar je blaas lozen, terwijl je geen nieuw water binnenkrijgt. Er hopen zich in het kleine beetje water dus meer afvalstoffen op dan overdag. Heb je gedurende de dag donker gekleurde urine dan kan er iets aan de hand zijn. Wellicht eet je teveel zout, dit maakt dat je lichaam extra water nodig heeft, waardoor er minder water terecht komt in je urine. Ook kan het zijn dat je teveel wortelen en zoete aardappelen eet, de beta-caroteen in die voedingsmiddelen kan je plas een kleurtje geven.

Blauw 
De meest voor de hand liggende verklaring van blauwe urine is dat je grote hoeveelheden van een blauwe kleurstof hebt binnen gekregen, bijvoorbeeld door het eten van blauw glazuur of blauwe snoepjes. Het kan echter ook zo zijn dat je antibacteriële medicijnen slikt en je uitscheiding daardoor blauw wordt. Het is in ieder geval meestal niks om je zorgen over te maken.

Groen 
Bacterieën in je lichaam kunnen er niet alleen voor zorgen dat je ziek wordt, maar ook dat je urine rare, groen-achtige kleuren aanneemt. Sommige bacteriën produceren namelijk stofjes die je urine kleuren. Als je ziek bent, moet je je dus geen zorgen maken over gek gekleurde plas, ben je nog niet ziek, dan kan je je maar beter schrap zetten en vol eten met vitamines C. Wellicht hou je de ziekte zo nog tegen!

Rood of roze 
Ook een rode of roze kleur van je urine kan verklaard worden aan de hand van je eetgewoontes. In sommige voedingsmiddelen als bieten, rabarber en bosbessen zitten namelijk pigmenten die je lichaam niet kan verteren en daarom in je urine belanden. Eet je veel van deze groentes en fruitsoorten dan kan dit dus je urine een kleurtje geven. Ook zou het kunnen komen door kunstmatige kleurstoffen in bijvoorbeeld snoepjes. Toch is rode urine iets waarmee je moet oppassen. Het zou namelijk zomaar kunnen komen door bloed en bloed in je urine is absoluut niet de bedoeling. Veroorzakers hiervan zouden bijvoorbeeld nierstenen kunnen zijn. Een bezoekje aan de huisarts is bij rood/roze urine dus zeker geen overbodige luxe.

Paars 
Paarse urine is een teken dat je lichaam teveel porfyrine aanmaakt. Dit is een hormoon dat helpt bij de toevoer van zuurstof aan je lichaam. Bij een teveel van de stof wordt dit uitgescheiden in je urine, wat de paarse kleur veroorzaakt. Geen paniek als je wel eens paarse urine hebt, als je naar de huisarts gaat kunnen zij je aan geschikte medicatie helpen.

Bruin of zwart 
Ondanks dat donkerbruine of zwarte urine er zorgwekkend uitziet valt het allemaal mee. Het kan veroorzaakt woorden doordat je heel veel bonen hebt gegeten, als je lichaam deze verwerkt komt er namelijk een donkerbruin pigment vrij dat wordt uitgescheiden in je urine. De andere optie is dat je laxeermiddelen gebruikt. Senna, de werkzame stof in laxeermiddelen kan je lichaam namelijk niet afbreken en dat heeft een hele donkere kleur. De stof wordt je lichaam uitgevoerd via je urine.

Wit of troebel 
Bij witte of hele troebele urine is de oorzaak vaak een bacteriële infectie. Tijd dus voor een bezoekje aan de huisarts. Mannen kunnen ook troebele urine hebben na de seks, als hij plast wordt ook het achtergebleven zaad in de plasbuis mee gespoeld.

  • sarah-silverman 500

(Beeld: www.pinterest.com)

(Tekst: Milan van Vugt)

(Tekst: Stagiaire I Love Fashion News)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties