0

hairy legs club 640Wij vrouwen doen er vaak van alles aan om de haargroei op ons lichaam te minimaliseren. We laten de haren bij de schaamstreek, oksels, benen en soms ook de armen weg laseren of waxen en gaan regelmatig zelf aan de slag met een scheermes. Geen prettige klusjes als je het ons vraagt en harig zijn schijnt ook zo zijn voordelen te hebben…

Volgens Des Tobin, een celbioloog bij de University of Bradford, is het hebben van veel haar voordelig voor het helen van je huid. “Elk haarzakje maakt niet alleen haren aan, maar is ook omringt met talloze bloedvaatjes, zenuwen en vet. Daarnaast zitten haarzakjes vol met stamcellen: dit zijn cellen die de capaciteit om zich te vernieuwen nooit verliezen.” Door al deze dingen zal de huid sneller genezen dan op plekken waar weinig haarzakjes zitten. Ontharen zorgt er overigens niet voor dat de helende werking afneemt.

Dat we haar hebben, heeft natuurlijk nog een andere reden. Volgens Nick Lowe, dermatoloog van Cranley Clinic in Londen, is het sinds het ontstaan van de mens bedoeld om ons warm te houden en te beschermen tegen de zon. Ondanks dat we daar nu andere zaken voor hebben, kleding en zonnebrandcrème bijvoorbeeld, heeft haar zijn functie nog steeds behouden.

Vooral mannen hebben hier ‘last’ van maar ook wij vrouwen hebben wel eens een vervelend neushaartje dat naar buiten steekt. George Murty, een KNO-arts bij de University Hospitals of Leicester, zegt dat je deze niet weg moet halen. Neusharen voorkomen dat viezigheid naar binnen komt in de neus. Mocht je ze toch onprettig vinden, trim ze dan gewoon in plaats van ze er helemaal uit te trekken. Wanneer je een haartje compleet weghaalt, blijft er een open haarzakje over en dit kan leiden tot ontstekingen.

Het hebben van flinke wenkbrauwen, is trouwens ook positief. Hierdoor worden je ogen beter beschermd tegen zweet en andere ‘rondvliegende deeltjes’. De ideale wimpers zijn niet langer dan een derde van de breedte van je oog omdat ze anders je ogen uitdrogen. “Te korte wimpers zijn ook niet goed want ook daardoor worden je ogen ook droger én kunnen er sneller dingen in je kijkers terecht komen”, aldus celbioloog Tobin.

  • hairy legs club 640

(Beeld: hairylegsclub.tumblr.com)

(Tekst: Michelle Helmigh)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties