0

wake up 150Voor dat je gaat slapen, zet je waarschijnlijk een stuk of drie alarmtijden in je telefoon zodat je de volgende ochtend lekker kunt gaan snoozen. Het is erg verleidelijk om eventjes langer in je warme bed te blijven liggen, maar wat doet snoozen eigenlijk met je lichaam?

De meningen over het snoozen zijn erg verdeeld; de één stapt meteen zijn bed uit en de ander heeft nog wel een tijdje nodig om wakker te worden. Voor de liefhebbers is snoozen hartstikke fijn, omdat je tijdens dutten het gelukshormoon serotonine aanmaakt maar volgens De Volkskrant schijnt snoozen toch niet zo goed voor de gezondheid te zijn.

De eerste wekker haalt je uit de diepe slaap, waardoor het zeer verleidelijk is, dat je snel weer op de snooze knop drukt. “Maar wie opnieuw in slaap valt, loopt het risico om bij de volgende alarmwekker nog op een ongunstiger moment wakker te worden”, aldus slaaponderzoekster Gemma Peach aan Washington State University. De kwaliteit van je slaap is door de extra alarmtijden erg licht en daar heb je eigenlijk niet zo heel veel aan.

Wetenschappelijk onderzoek heeft daarnaast aangetoond dat na het snoozen, je presentaties achteruit gaan. Marijke Gordijn schreef in De Volkskrant dat het klopt dat gefragmenteerde slaap nadeliger is. “Maar het is eigenlijk nog niet bewezen of dat ook geldt voor de laatste momenten van het slapen, net voor het opstaan”, aldus Gordijn. Geleidelijk wakker worden is dan toch het beste.

In de perfecte wereld wordt je geleidelijk wakker als je heerlijk uitgerust bent en je genoeg slaap hebt gehad. Helaas wijst de realiteit vaak iets heel anders uit en kunnen we niet meer leven zonder onze handige alarmklok. Mocht je het in de winter lastig vinden om sneller wakker te worden, omdat het buiten nog donker is? Dan is een Wake up light bijvoorbeeld een goede oplossing.

In een filmpje van ASAPSience wordt deze kwestie goed uitgelegd. Bekijk de alarmklokken hieronder. Zin om te shoppen? Klik dan op één van de foto’s.

(Beeld: Pinterest)

(Tekst: Jessica Besselsen)

(Tekst: Stagiaire I Love Fashion News)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties