0

gaap 150We worden allemaal wel eens moe wakker, door een slechte nachtrust of een slechte week. De term ik ben ‘chronisch moe’, kan dan nog wel eens uit de mond glippen. Nu willen artsen dat chronische vermoeidheid officieel als een ziekte wordt beschouwd.

De Institute of Medicine in de VS heeft dan ook drie nieuwe kernsymptomen erkend om de ziekte te diagnosticeren: extreme vermoeidheid voor minstens 6 maanden, vermoeidheid die erger wordt na fysieke inspanning, en geen voldoening na te hebben geslapen.

Naast deze symptomen moet een patiënt ook lijden aan óf cognitieve verzwakking, waardoor je simpele handeling niet meer kan doen, óf orthostatische intolerantie, waarbij patiënten wel kunnen liggen, maar niet rechtop kunnen staan vanwege hun vermoeidheid.

Chronische vermoeidheid werd voorheen ook wel eens verwoord als ME, maar volgens artsen moeten beide ziektes apart van elkaar worden gezien, omdat bij ME ook sprake is van extreme pijn in de spieren. Artsen hopen hiermee meer onderzoek te stimuleren voor deze nieuwe ziekte.

  • gaap 500

(Tekst: Mies Wegener Sleeswijk)

(Tekst: Stagiaire I Love Fashion News)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties