0

28e06d731e0ac421b401a86917424f4bWe hebben allemaal wel eens periodes dat we even iets minder fit zijn dan we graag zouden willen. Van die momenten dat je écht je bank niet kan afkomen om te koken en dus maar een pizza bestelt. Of dat je zó moe bent dat je in je pauze op werk een powernap moet doen.

Helemaal niet fijn om je zo te voelen en bovendien hebben we daar ook geen tijd voor! So much to do, so little time. Als jij de laatste tijd echt niet meer vooruit te branden bent, bekijk dan eens even of het misschien aan een van deze zeven redenen ligt.

1. Je bent een perfectionist 
Perfectionisten hebben de neiging om heel lang over van alles te piekeren. Ook als iets helemaal uit hun handen is, kunnen perfectionisten er nog steeds wakker van liggen. Dit kan de kwaliteit van je slaap enorm beïnvloeden.

2. Teveel koffie 
Omdat koffie een oppeppend middel is, maak je er de stresshormonen adrenaline en cortisol van aan. Hierdoor krijg je die energieboost die je zo nodig hebt. Nadat die rush is uitgewerkt, kom je echter in een dip terecht en word je weer moe dus grijp je naar meer koffie. Deze cyclus kan ervoor zorgen dat je na iedere kop koffie moeër en moeër wordt.

3. Teveel koolhydraten 
Koolhydraten geven je lichaam energie en moeten dus een belangrijk onderdeel van je dieet zijn. Eet je echter teveel voedingsmiddelen met koolhydraten dan kan dat, net zoals koffie, voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel zorgen. Hierdoor kan je je aan het eind van de dag helemaal uitgeput voelen.

4. Hormoonschommelingen 
Vrouwen krijgen gedurende de maand met heftige hormoonschommelingen te maken. Het dalen van bepaalde hormonen in je lichaam kan ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap komt of overdag écht een dutje moet doen. Je hebt hier het meeste last van in je pre-menstruele periode, ongeveer 11 dagen voor je eisprong.

5. Proteïne tekort 
Proteïnen zijn een belangrijke bron van langdurige energie voor ons lichaam. Voel je je energielevels dalen zo rond een uur of 16, dan eet je waarschijnlijk niet genoeg proteïnen tijdens je lunch. Voorkom dit door gegrilde kip, notenpasta’s, yoghurt, zalm of kaas aan je lunch toe te voegen.

6. Testosteron niveau 
Bij mannen kan ook een laag testosteron niveau een rol spelen in vermoeidheid. Hiermee gaan vaak een laag libido, haarverlies en spierafname gepaard. De oorzaak hiervan kan genetisch zijn, de oplossing ligt in dat geval in hormoonvervangingen slikken (in overleg met je huisarts uiteraard).

7. Een rommelige kamer 
Gelukkig wist je moeder het vroeger niet, want dan had ze nóg een reden om aan je hoofd te zeuren, maar ook een rommelige kamer kan bijdragen aan je vermoeide gevoel. Je slaapkamer moet je namelijk een gevoel van rust geven, zodat je er makkelijk in kan slapen. Het is beter als je niet wordt geconfronteerd met dingen die nog gedaan moeten worden.

  • napping

(Beeld: www.pinterest.com)

(Tekst: Milan van Vugt)

(Tekst: Stagiaire I Love Fashion News)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties