0

REPORT HM design awardVorig jaar was Thom Barends  de Nederlandse finalist voor de H&M Design Award en ook dit jaar kunnen we met trots melden dat er weer een finalist van Hollandse Bodem is. Henriëtte Tilanus werd door de vakjury van H&M geselecteerd als één van de acht meest veelbelovende talenten die designscholen wereldwijd te bieden heeft. Wij spraken  haar in de showroom van H&M waar we meteen haar collectie konden bewonderen.

Henriette heeft alvast als finalist een bedrag van €5.000,- in de wacht gesleept en zal nu haar werk aan een internationale jury presenteren waarop zij op 28 januari nog eens kans maakt op €50.000 én om haar collectie showen tijdens de Mercedes-Benz Stockholm Fashion week. Daarnaast krijgt de winnaar de mogelijkheid om een aantal stukken uit haar collectie te ontwikkelen voor de verkoop.

Vorige week hadden wij een interview met Henriëtte om meer over haar en haar collectie te weten te komen. “Het is echt een eer om genomineerd te zijn en tussen deze ontzettend talentvolle mensen mijn collectie te mogen presenteren”.

Haar collectie, Let The Dust Settle, is geïnspireerd op de excentrieke stijl van Edith Sitwell. “In de foto’s die ik vond van Edith Sitwell zijn vrouwelijk en gevoelig, maar je ziet ook veel grafische elementen. Ik wist direct welke richting ik op wilde gaan met mijn collectie. Het moest een soort levend 3D schilderij worden”.

De collectie kenmerkt zich door de experimentele manier van werken met textiel, wat je ziet in de borduursels op kunststof en de abstracte bloemen van gevonden materialen. “Ik heb een liefde voor handwerk en maak in mijn collectie gebruik van verschillende technieken als borduren, schilderen en zelfs punniken”. “Het plastic in de collectie vond ik toevallig bij kringloop winkels. Ik houd ervan om op die manier verrast te worden, je weet nooit wat je vindt of wat het gaat worden”.

Henriëtte’s favoriete ontwerp? De top met abstracte bloemen van gevonden materialen. “Zo ziet de tuin van mijn dromen eruit”. Ook het gestreepte blauwe pak is een favoriet. “Met dit pak kreeg ik de kans om verschillende technieken te laten zien, zoals de tie dye en het handwerk”.

Hoe Henriëtte haar toekomst voor zich ziet? “Dries van Noten is één van mijn favoriete designers. Het lijkt mij geweldig om textielen en prints te ontwikkelen voor een designer zoals deze. Ver in de toekomst lijkt lesgeven op een kunst academie mij ook nog wel iets”.

Daarnaast kan Henriëtte Tilanus ook nog kans maken op de publieksprijs, een stage plaats bij modehuis Erdem, jij kan daar bij helpen? Hoe? Door hier op haar te stemmen Laat je stem achter en maak kans op een trip naar Stockholm waar je de show van de uiteindelijke winnaar mag bijwonen!

IMG_4240

Let The Dust Settle

IMG_4241

IMG_4242

IMG_4246

IMG_4247

IMG_4248

IMG_4251

IMG_4252

IMG_4253

IMG_4254

IMG_4255

IMG_4256

IMG_4258

IMG_4259

Henriette laat haar stoffenboek zien en vertelt over haar collectie.

IMG_4263

Redacteur Jasmijn had een exclusief interview met de Nederlandse finalist Henriette Tilanus

IMG_4265

Stoffen boek met zelfontworpen en bewerkte textielstalen

IMG_4266

IMG_4267

IMG_4268

Collectieboek

IMG_4269

IMG_4271

IMG_4272

IMG_4273

(Beeld: I Love Fashion News)

(Tekst: Jasmijn Engering)

(Beeld: Bruno Press)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties