0

Amsterdam – Indiase topmodellen beschuldigen de Indiase fashion industry van discriminatie. Volgens hen geeft het nog steeds de voorkeur aan blanke modellen. Westerse modellen krijgen nog altijd meer betaald voor een klus.

Dat moet stoppen vindt model en actrice Dipannita Sharma. “Niet alleen de onze mode-industrie, maar ook het land zelf is geobsedeerd door een blanke huid. Het duurt volgens mij nog honderd jaar voordat ons land hier eindelijk overheen is,” aldus Dipannita. Volgens haar verliest ze steeds meer klussen in eigen land aan haar Westerse concurrenten.

Het Indiase modeland doet het internationaal erg goed met ontwerpers als Manish Arora en Rohit Bal. Lokale modeshows zijn steeds groter geworden en hedendaags worden er veel buitenlandse topmodellen van Braziliaanse, Russische en Europese afkomst ingevlogen, terwijl Indiase modellen steeds langer wachten op een klus. Volgens Pranab Awasti van het modellenbureau Delhi’s Glitz Modelling agency hebben Indiase mensen een complex opgelopen sinds de Britse kolonie het land verliet: “De meesten denken nog altijd dat een getinte huidskleur lelijk is en dat een blanke juist mooi is. Dat is erfelijk bepaald. Veel denken daarom dat alleen modellen met een lichtere huid topmodellen kunnen zijn.” Het Indiase topmodel Carol Gracias meent dat de bestbetaalde klussen tussen de € 600 en € 700 liggen, een klein gedeelte van wat Westerse modellen krijgen.

Actrice Freida Pinto doet het in het buitenland erg goed.

Een optie voor Indiase modellen zijn de zogenaamde skin lighteners: crèmes die de huid een stuk lichter maken. Een hit in het Aziatische land, maar of dat een oplossing is, is ons nog maar de vraag.

(Elisah Jacobs)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties