0

Amsterdam – Soms lijkt het er op dat het leven van modellen één en al glamour is. Niets is minder waar, zeker als je geboekt wordt door Marc Jacobs om te lopen voor zijn show of om doorpasmodel voor hem te zijn.

Het blijkt namelijk dat de ontwerper het niet nodig vindt om zijn modellen te betalen. Ze ontvangen helemaal geen geld van hem, maar mogen wat items kiezen uit de collectie. Geen probleem als je dol bent op zijn kleding. Maar meisjes die liever geld willen hebben, zouden niks tegen hem durven te zeggen omdat hij één van de meest prestigieuze designers is. Bij zo iemand ga je natuurlijk niet zulke ‘ongemakkelijke’ vragen stellen.

Daarnaast ziet hij het niet als een probleem om minderjarige meisjes, die van 16 tot en met 18 jaar, na middernacht te laten werken. Dit terwijl dit er door CFDA, Council of Fashion Designers of America, ten strengste afgeraden wordt. Op de blog van Hailey Hasbrook, an upcoming model, is te zien dat ze minstens 14 uur onafgebroken voor de ontwerper kleding heeft doorgepast. Daarnaast was ze pas om half vijf in de morgen klaar terwijl ze om acht uur weer ergens anders aanwezig moest zijn voor een show.

Ook zou hij het niet erg vinden om meisjes onder 16 jaar in te huren voor zijn show terwijl CFDA hiertegen is. Marc is van mening dat hij hierdoor anders belemmerd wordt in zijn creatieve vrijheid.

Marc Jacobs twitterde over deze rel die nu gaande is: “Models are paid in trade. If they don’t want to work with us, they don’t have to.” Dat is natuurlijk wel zo, maar wat als je als beginnend model uit Oekraine blij bent dat je geboekt wordt door Marc Jacobs, maar ondertussen geen cent ervoor terug ziet en moet leven van een minibudget die het modellenbureau je geeft? En dat je sowieso niks betaald krijgt voor shoots in magazines (iets dat al heel normaal is in de modewereld). Dat is toch wel een beetje zuur want waar verdien je dan nog wel geld mee?

Hailey Hasbrook, het model dat zo lang onbetaald werkte voor Marc Jacobs, reageert op de controversie door te zeggen dat ze het fantastisch vond om met Marc te werken. Dat ze kleding kreeg was geen enkel probleem voor haar. Daarnaast werd er goed voor haar gezorgd. Tussendoor zou ze hebben kunnen rusten en als ze om iets te eten of drinken vroeg, dan kreeg ze het.

Wat vind jij van het feit dat Marc Jacobs zijn modellen niet in geld uitbetaald en het niet zo nauw neemt met de CFDA voorschriften?

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

www.marcjacobs.com

(Tekst: Michelle Helmigh)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties