0

Amsterdam – Zal het een gewaagde marketingstunt zijn of is dit echt een fout van het Nederlandse fashion magazine Jackie? Wij vrezen het laatste… Dit weekend brak er een relletje uit op Twitter naar aanleiding van een stuk over de stijl van een ‘Niggabitch’.

Dat laatste woord schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Maar nu haalt Jackie zelfs de Amerikaanse media én Rihanna tweette maar liefst in twee tweets over het voorval.

Eerst twitterde hoofdredacteur Eva Hoeke: “Volgens mij ligt de grap er duimendik bovenop. Wie dat niet ziet, is extreem gevoelig op onderwerp. Maar indien gekwetst: excuus!”

Het gaat om deze tekst

Om vervolgens gisterochtend haar excuus te maken: “Twee dingen geleerd. 1: geen slechte grappen in het blad plaatsen. 2: niet doen alsof een slechte grap goed is. Sorry, jongens. My bad.”

En er verscheen een uitgebreid excuus op de Facebook-pagina van Jackie: “Beste lezers,

Allereerst: dank voor al jullie reacties. We balen hier natuurlijk gigantisch van en we zijn ons vooral rot geschrokken. Maar ik ben blij dat we hier op deze pagina de dialoog aangaan – dat doet niet iedereen. Dank daarvoor. En verder kan ik er kort over zijn: dit had nooit mogen gebeuren. Punt uit. De desbetreffende auteur had weliswaar geen kwaad in de zin – de kop van het artikel was bedoeld als grap – maar het was een slechte grap, to say the least. En die is mij, de hoofdredacteur, vervolgens door de vingers geglipt. Stom, pijnlijk en klote voor alle betrokkenen. De auteur is er inmiddels op aangesproken, en vanaf nu kan ik er alleen nog maar voor zorgen dat dit soort bewoordingen niet meer in het blad terecht komen. En verder hoop ik dat jullie van me aan willen nemen dat er volstrekt geen rascistisch motief aan de woordkeuze ten grondslag lag. Het was dom, het was naïef om te denken dat dit een acceptabele vorm van straattaal was – op tv en radio vliegt het je soms om de oren, dan verschuift je idee kennelijk van wat normaal is – maar het was daarin ook vooral ondoordacht: er zat verder geen enkel venijn achter. We maken ons blad met liefde, energie en enthousiasme, en dan kan het soms gebeuren dat er iemand uit de bocht schiet. En dan kan je maar één ding doen: je excuses aanbieden. En hopen dat de ander die wilt accepteren. Bij deze.

Uit de grond van mijn hart zeg ik het nog één keer: het is nooit onze bedoeling geweest om wie dan ook hiermee te kwetsen. En dat meen ik.

Met vriendelijke groet,

Eva Hoeke”

Gisteravond werd bekend dat NyMag het nieuws ook oppikte en toen rolde het balletje natuurlijk snel.

Rihanna tweette vannacht: “@evajackie I hope u can read english, because your magazine is a poor representation of the evolution of human rights! I find you disrespectful, and rather desperate!! You ran out of legit, civilized information to print! There are 1000′s of Dutch girls who would love to be recognized for their contributions to your country, you could have given them an article. Instead, u paid to print one degrading an entire race! That’s your contribution to this world! To encourage segregation, to mislead the future leaders to act in the past! You put two words together,”

En vervolgens: “@evajackie with the intent of abasement, that made no sense…”NIGGA BITCH”?!….Well with all respect, on behalf of my race, here are my two words for you…FUCK YOU!!!”

Wat vinden jullie van het voorval ILFN-lezeressen?

www.jackieonline.nl

(Tekst: Esmée van Rijn)

Reageer op dit artikel
Annicvw.com  (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties