0

Amsterdam – We vertelden je al eerder over Coco’s vriend die spioneerde voor Nazi-Duitsland, echter komt na meer dan zestig jaar nog meer waarheid aan het licht. Mode-icoon Coco Chanel spioneerde namelijk ook zélf tijdens de Tweede Wereldoorlog voor Duitsland, in het bezette Parijs.

Coco had tijdens en na de oorlog een verhouding met de Duitse baron Hans Günther von Dincklage. In eerdere Chanel-biografieën wordt hij omschreven als een tennisspelende playboy, een onschadelijke Duitse diplomaat die geen lid was van de nazipartij.

Journalist Hal Vaughan bewijst in het boek In bed met de vijand dat Chanels minnaar een spion en militair geheim agent was. De baron was lid van de Abwehr, de spionage- en sabotagedienst van het Duitse leger, hij leidde een Duits spionagenetwerk in Frankrijk en legde bezoek af aan Hitler en diens rechterhand Joseph Goebbels, minister van Propaganda.

Daarnaast onthult Vaughan hoe Coco Chanel via deze minnaar ging werken voor de Duitse geheime dienst en hoe ze werd ingeschakeld bij spionage-opdachten voor onder anderen SS-Reichsführer Heinrich Himmler.

Chanels activiteiten waren bekend bij de Franse geheime dienst, maar toch ontkwam ze na de oorlog aan arrestatie in Frankrijk, mede door de invloed van Winston Churchill; ze bracht negen jaar in ballingschap door in Zwitserland. Het Franse gerechtshof startte een rechtszaak rond Chanels spionage-activiteiten tijdens de oorlog, maar die zaak liep op niets uit.

Hal Vaughan deed uitgebreid onderzoek en laat zien waarom ze nooit werd veroordeeld, en hoe ze op haar zeventigste kon terugkeren naar Parijs, om daar een triomfantelijke comeback te maken met het legendarische modehuis Chanel.

Het boek In bed met de vijand: Coco Chanels geheime oorlog is vanaf vandaag te koop voor €24,95. Ook de originele Engelstalige variant In Bed with the Enemy is vanaf heden in de winkels te vinden.

De kaft van het boek

Ben jij benieuwd naar het boek? Wij in ieder geval wel!

www.uitgeverijcontact.nl

(Renée Sturme)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties