0

NEW INTERVIEW: Internationaal talentAmsterdam – Ambitieus, jong, internationaal en vol passie: dat is Marokkaanse fashion designer Siham Tib. Met haar 1e collectie heeft ze direct een gat in de markt gevonden. Ze combineert het exotische van de Arabische cultuur met het westen. Finesse staat voorop. ILFN had het deugdelijke genot om haar als eerste (!) te kunnen interviewen: lees hieronder het resultaat:

-Hoe ben je begonnen met ontwerpen? Tot mijn 14/15e had ik absoluut geen interesse in Marokkaanse mode, ik was vooral aan het sporten op mijn 100 verschillende Nike sneakers. Ik had stiekem wel altijd interesse in kleuren en mooie kleding. Het
begon eigenlijk pas echt toen ik voor het 1st een bruiloft in Marokko bijwoonde. De meest prachtige jurken kwamen voorbij en ik stond daar in mijn jeans mijn moeder te smeken om een jurk. Mijn lieve mama bleek al lang een jurk voor me in petto te hebben. Daar gebeurde het: toen ik hem aanhad voelde ik me op en top vrouw en ik kreeg veeeel aandacht! Eerst ontwierp ik alleen mijn eigen jurken, later ook voor familie. Na mijn eigen bruiloft ben ik pas echt serieus aan de slag gegaan.

-Waar heb je je inspiratie vandaan gehaald? Inspiratie haal ik uit het dagelijkse leven, Een mooie vrouw op straat, een opvallende kleur, of bijvoorbeeld  een typische parfum. Soms ruik ik een heerlijk parfum en dan denk ik ‘wow’ hier past een bepaald kleurenpallet bij en in gedachte zie ik mijn nieuwe ontwerp al voor me. Ik kan overigens ook met een frappucino op de Champs Elysees op een bankje zitten, en 4 uur mensen kijken, heerlijk! Wel is het zo dat ik te allen tijde iets van de originele Kaftan in mijn ontwerpen terug wil zien.

Siham Tib tijdens Interview

Siham Tib tijdens Interview

-Wat kunnen we van je collectie verwachten Ik heb voor deze collectie gekozen voor veel kleuren en een contrast tussen traditioneel en modern. Het zijn allemaal handgemaakte jurken en dat is ook te zien. Er zijn veel speciale handgemaakte details in verwerkt. Dit was dan ook voor deze collectie mijn uitdaging.

-Wat is je ambitie m.b.t. design De Arabische kaftan kent echt ontzettend veel variaties en manieren van bewerking. Er zijn eeuwenoude borduurtechnieken, maar ook moderne naaimethodes. Mijn ideaal is dan ook dat ik vanuit beide stijlen het
ideale ontwerp maak. Bijvoorbeeld schoudervullingen met studds, maar dan wel een Arabische sluiting. Daarnaast wil/kan ik nog veel leren en hoop ik ook in Marokko met bekende ontwerpers te werken in hun atelier.

Achter de schermen bij Siham Tib

Achter de schermen bij Siham Tib

-Wat zijn je toekomst dromen/plannen Ik hoop in de toekomst een combinatie te vinden tussen een haute couture lijn en een casual lijn. Ik hoop hiermee op verschillende markten te kunnen opereren en verschillende doelgroepen aan te spreken, Worldwide Baby!

-Wat hebben ‘niet-Marokkaanse’ meiden aan je collectie Veel, ik werk nu aan leuke doorschijnende korte kaftans, die je in de
zomer op een bikini kunt dragen of op een mooie jeans. Natuurlijk hoop ik ook dat mijn Casual lijn de Nederlandse meiden zal aanspreken. Hierin komen ook shirtjes, tuniekjes, shawls etc. Daar hoor je nog meer over.. Ik hoop verder dat niet -Marokkaanse meiden gaan inzien dat er met de Arabische techniek ook een leuk cocktailjurkje te maken is, dit kan op aanvraag en dan heb je een eigen exclusieve jurk!

Nog even snel wat afwerken

Nog even snel wat afwerken

-Wat onderscheidt jou van anderen? Ik kijk voornamelijk naar mijn eigen kracht: ik hou van kwaliteit en mooie stoffen. Bij het zien van een persoon kijk ik niet naar trends, maar naar wat een persoon goed staat, op die manier komt iemand altijd het best tot zijn recht. Ik ben me er juist erg van bewust dat een Kaftan hoort bij mijn geschiedenis (de geschiedenis van o.a. Marokko)
en dat wil ik niet verloren laten gaan. Veel ontwerpers willen zo graag uniek zijn dat er uiteindelijk iets op de catwalk verschijnt,
waarbij ik niets terug zie van de geschiedenis van de Kaftan, dat is ook niet erg, maar dat is niet waar ik voor sta.

Kijk voor meer info op www.sihamtib.nl

(Anique van der Hulst)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties