0

Amsterdam – De tweede editie van de internationale Martini Royale Casting wordt deze week feestelijk afgetrapt in het Design Museum in Londen. Met de campagne gaat Martini voor het tweede jaar op zoek naar het nieuwe gezicht dat “Luck is an attitude” belichaamt. Niemand minder dan schoenengod Christian Louboutin neemt de taak van juryvoorzitter op zich die al jaren deze filosofie als eigen beschouwt. Onze Annic reisde af naar Londen om de man achter dé meest gewilde schoenen te interviewen.

Louboutin besloot ooit de zolen van zijn schoenen rood te maken nadat hij een werkneemster haar nagels in die kleur zag lakken. Het rood geeft de schoenen iets extra’s en is zo’n groot succes dat andere merken zoals YSL het maar wat graag willen kopieren. Tijdens het interview vertelt Christian dat hij nooit een andere kleur als zool zou gebruiken dan rood. “Het is iets waar mensen mij aan herkennen en dan moet je daar ook voor gaan. Het is een element van verleiding waar mensen voor kiezen dan moet je dat niet wijzigen.

“De rode zool is een element van verleiding en dat moet je niet wijzigen.”

Toch verklapt Christian later dat hij weleens een ander kleurige zool heeft gebruikt. “Een vrouw wou dat ik haar trouwschoenen ontwierp, maar haar man verbood mij rood te gebruiken voor de zool. Hij wou dat ze ‘maagdelijk’ overkwam en rood is daar nou niet echt de kleur voor, dus koos ik voor blauw. Bij bruiloften heb je het fenomeen ‘something old, something new, something borrowed, something blue‘ en nu had ze iets nieuws en iets blauws in één item.”

Voor Louboutin’s moet je flink sparen. Toch ziet de ontwerper niks in een samenwerking met een winkel als H&M of een goedkopere lijn überhaupt. “Ik snap wel dat dames dit willen. Je kunt mooie ontwerpen maken voor een goedkopere lijn. Maar mijn probleem hiermee is dat ik er niet tegen kan als mijn schoenen slecht gemaakt zijn. Een goedkopere lijn kan er qua design goed uit zien, maar de kwaliteit is er gewoon niet zo goed van.” Oftwel, Louboutin is een echte perfectionist.

“Een goedkopere lijn Louboutin’s met H&M zie ik niet zitten.”

Schoenen draaien volgens de ontwerper ook om verlangens. “Ook ik heb verlangens die ik nog niet heb bereikt. Dat is niet erg want als je alles hebt bereikt dan wordt je leven erg droevig. Ik zit liever aan de kant van het verlangen, dan dat mensen denken daar is weer een Louboutin.”

Op internet zijn heel wat neppe exemplaren van zijn schoenen te vinden. De ontwerper heeft daarom een site opgericht genaamd StopFakeLouboutin.com. “Als je neppe exemplaren koopt dan kun je er vaak vanuit gaan dat ze zijn gemaakt door minderjarige kinderen in landen als Vietnam en China. Mensen moeten daar bewust van zijn en niet aan meewerken.”

Christian Louboutin is trouwens niet zo dol op de sneaker wedges. Sterker nog, hij haat ze! “Ik vind het fijn dat als je naar iemand kijkt, je diegene ziet en daarna de hakken. Ze veranderen je postuur in positieve zin. Mijn hakken zijn net als een ‘mirage’, het ene moment zijn ze er en dan weer niet. Iedereen zijn eigen smaak, maar ik vind die sneaker wedges niks.”

“Iedereen zijn eigen smaak, maar ik vind die sneaker wedges niks.”

Omdat Christiaan Louboutin en Martini een samenwerking zijn aangaan, zou er eigenlijk een zogenaamde ‘Louboutini’ moeten komen. De ontwerper over hoe die cocktail er dan uit komt te zien en gaat smaken: “Er moet zeker iets roods in zitten. Daarnaast moet het drankje zoet zijn met iets zuurs erin dat als verassing later naar voren komt.”

Al twintig jaar maakt Louboutin succesvol de mooiste muiltjes. Hoe komt het nou dat hij na al die tijd nog steeds zo goed scoort? “Als je geluk hebt kun je net als ik doen wat je wil doen. Daarnaast heb ik niet een al te grote druk op me staan, ik doe wat ik wil wanneer ik het wil. Dan heb je ook niks te klagen en dat uit zich in je werk.”

Annic met Christian Louboutin

www.christianlouboutin.com

(Tekst: Michelle Helmigh)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties