0

Amsterdam – Droom jij al jaren van een baan in de mode, maar heb je geen flauw idee waar je moet beginnen? Modejournaliste Louise Roe heeft een aantal tips verzameld om je op weg te helpen.

Louise Roe ken je misschien wel van The City. Ook heeft ze haar eigen show op MTV, Plain Jane waar ze muurbloempjes verandert in sexy vrouwen vol zelfvertrouwen.

Louise begon op haar zestiende als stagiaire bij Elle UK, waar haar liefde voor schrijven en mode samenkwam. Ook al betekende dat volgens Louise veel koffie halen, bij de kopieerapparaat staan en interviews overschrijven, er zijn waardevolle momenten waar je echt iets leert. Na vijf maanden stage kreeg ze steeds meer betaalde opdrachten, toen een redacteur haar vroeg om in een televisieprogramma te praten over bruidsjurken. Louise nam de gok en werd dezelfde dag nog gebeld door een producer met de vraag of ze haar eigen fashion programma wilde presenteren.

De 10 tips van Louise zijn:

1. Begin vroeg

Als je al op de middelbare school weet dat je in de mode journalistiek wil, probeer dan al te solliciteren. Schrijf bijvoorbeeld voor de schoolkrant. Hoe eerder je begint met het schrijven en het opbouwen met een netwerk, hoe beter.

2. Wees pro actief

Louise: ” Toen ik solliciteerde voor een stage, vroeg men mij vaak of ik gepubliceerd werk kon laten zien, dat onmogelijk was omdat ik nog geen baan had. Maar tegenwoordig is het simpel om een eigen blog te starten, je eigen shoot te stijlen, te schrijven over foto’s die je vindt over de fashion week, de Oscars etc. Als je initiatief toont, onafhankelijkheid bent en outside the box denkt, kom je een stuk verder.”

3. Neem tijd voor je CV

Modemagazines ontvangen elke week ontzettend veel CV’s. Als je cv niet opvalt, verdwijnt deze na een paar seconden lezen in de prullenbak. Neem de tijd om je CV op te laten vallen. Sommige redacteuren hebben liever een online versie, andere redacteuren zien graag een papieren versie. Zorg dat je allebei hebt. Maak je CV niet langer dan een pagina. Voeg geen foto toe en laat je resultaten van middelbare school achterwege.

4. Research

Als je bij een tijdschrijft gaat solliciteren, probeer dan zoveel mogelijk te weten te komen over het bedrijf. Lees veel over het magazine en verzin ideeën voor items in het blad. Volg modemensen op Twitter en wees voorbereid op vragen zoals: Wat is jouw favoriete designer en wat zijn je favoriete trends dit seizoen?

5. Sollicitatiegesprek

Weest vriendelijk, maar ook relaxed. Misschien lijkt het heel eng om een gesprek te hebben met de hoofdredacteur, maar lach veel en maak een onschuldig grapje. Zo laat je jezelf van je beste kant zien. Wees enthousiast over de baan of stage, niet op een overdreven manier, maar maak het wel duidelijk. Veel kandidaten komen vaak niet erg enthousiast over, vaak door zenuwen, terwijl ze deze droombaan dolgraag willen hebben.

6. What to Wear?

Wat je draagt, hangt af van waar je het gesprek hebt. Bij designers studio’s en pr bureau’s is de stijl vaak casual tot ecentriek. Moderedacties en merken zijn vaker wat formeler en elegant. Denk goed na over je outfit. Breng een bezoekje aan de kapper, zorg voor mooie hakken en zorg dat je nagels netjes zijn gelakt. Je verschijning is namelijk erg belangrijk!

7. Los dingen op

Stagiaires die probleemoplossend gericht zijn en vertrouwen uitstralen, zijn een grote waarde voor een modebedrijf. Redacteuren hebben vaak niet de tijd om een probleempje met de computer of de printer op te lossen. Als jij als stagiaire bijspringt, zijn ze je zeker dankbaar. Zorg er ook voor dat je thuis bent in de social media, dat een heel belangrijk onderdeel is in de industrie en neem bijvoorbeeld een les in Photoshop. Kennis van meerdere onderdelen op kantoor komt altijd goed van pas.

8. De beste ideeën komen van je klasgenoten

Als je een studie Journalsitiek volgt of een dergelijke opleiding, luister dan goed naar de ideeën die je medestudenten hebben. Denk als een team en niet als elkaars concurrent.

9. Houd contact

Verzamel visitekaartjes van iedereen waarmee je werkt. Het is heel belangrijk om in contact te blijven, als bijvoorbeeld een vacature openstaat. Maak vrienden op andere afdelingen, wie weet waar je later terecht komt.

10. Smile!

Betrek jezelf niet in de roddelcircuit, ook al is het heel aantrekkelijk om mee te doen. Misschien kom je wel een collega tegen die totaal niet aardig tegen je is. Houd je hoofd hoog, blijf lachen, kom vroeg en blijf tot laat, zeur niet over taken die je moet doen en probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen die je om je heen ziet.

www.louiseroe.com

(Tekst: Esmé Schouten)

Reageer op dit artikel
Annicvw.com  (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties