0

Amsterdam – Eerder lieten we jullie al weten dat H&M een collectie uit heeft gebracht die geïnspireerd is op de film The Girl With The Dragon Tattoo.

De collectie is gebaseerd op het hoofdpersonage Lisbeth Sander,  ontwerper Trish Summerville vertelde ons alles over de collectie!

Zegt The Girl With The Dragon Tattoo je niets? Dit is de eerste verfilming van de Millennium-trilogie; een bekende reeks misdaadromans geschreven door Stieg Larsson. Alle drie de boeken staan in de wereld top tien best verkochte boeken! De film wordt nu in Amerika verfilmd en daarom brengt H&M een speciale collectie uit.

Ontwerpster Trish Summerville

Wat ging er door je heen toen je benaderd werd om de kostuums te ontwerpen voor David Finchers versie van The Girl With The Dragon Tattoo?
“Ik vond het geweldig dat ik de mogelijkheid kreeg om de kleding voor de film te verzorgen! Dit project had alles in zich waarvan je alleen maar kunt dromen: een ongelofelijke regisseur, fantastische acteurs, een geweldig script en interessante, op de karakters gebaseerde kleding. Het was een win-winsituatie en de beste ervaring tot nu toe in mijn leven.”

Hoe zou je het karakter van de hoofdrol Lisbeth Salander beschrijven?
“Salander is een zeer interessante en complexe persoonlijkheid. Ze is iemand die in de schaduwen van de maatschappij opgaat. Ze is verworpen en heeft te horen gekregen dat ze als persoon niets waard is. Ze is onverschrokken en heeft niets te verliezen. Het is een einzelgänger met een handjevol mensen om zich heen die ze kan vertrouwen. Ze leeft haar leven volgens haar eigen morele principes en houdt zich aan wat juist en eerlijk is vanuit haar perspectief.”

Hoe ben je tot de look van Salander gekomen?
“Toen ik aan de kleding begon te werken, stuurde David me een fantastische mail waarin hij aangaf wat Salander wel moest zijn en wat ze niet moest zijn. Hij besloot de mail met de woorden: “Maar verder laat ik het helemaal aan jou over. Ik heb alle vertrouwen in je, dus ga snel aan de slag”. Het was een ongelofelijke stimulans te weten dat hij zo veel vertrouwen in me had.

Toen ik me een beeld van Salander begon te vormen, zag ik haar niet voor me als een gespierde vrouw, maar meer als een tomboy. Wanneer je naar haar kijkt, zie je niet een stoere, volwassen vrouw, maar een kleine, smalle gestalte. Haar look moest een intensief gedragen uitstraling hebben. Salander is niet iemand die in de menigte opgaat, maar eerder wegvalt in de schaduw. Ze draagt niets schreeuwerigs, geen glanzende materialen of lakleer. Alles moest authentiek zijn, heel realistisch. Ik wilde dat haar uitstraling zowel zou afstoten als aantrekken. Je wordt op het eerste gezicht door haar uitstraling afgestoten, maar toch is er iets in haar wat je aantrekt. Salander is bijvoorbeeld niet iemand waar je in de bus naast gaat zitten.”

Waren er concrete aanwijzingen in het boek hoe Salander zich kleedt of heb je dat zelf moeten bedenken?
“De beschrijving van Salander in het boek draait meer om haar uiterlijke verschijning, zoals haar lichaamsbouw en niet specifiek om haar kleding, haarstijl en piercings. Dit diende als een goede basis. Maar er waren geen specifieke kledingrichtlijnen en eigenlijk was dat een voordeel, omdat we Salander de vorm konden geven die in de film paste en overeenkwam met de visie die David en ik van haar hadden. Bovendien konden we haar beeld aanpassen aan Rooney.”

Hoe was het om de actrice Rooney Mara te transformeren tot Salander?
“Rooney’s transformatie tot Salander was ongelofelijk. Rooney was open en bereid om in de huid van Salander te kruipen. Er is een aantal screentests geweest waarvoor ik alle kandidaten gekleed heb. Ik geloof dat er zes tests zijn geweest en Rooney heeft ze allemaal perfect doorstaan. Toen ze dus eenmaal gecast werd, was ze er klaar voor om in de rol te duiken. Rooney’s verschijning staat haaks op die van Salander. Ze is veel vrouwelijker en klassieker van stijl. Ze kwam bijvoorbeeld naar een passessie in een gebloemd chiffonjurkje. We hebben toen besproken dat ze die jurk niet kon dragen totdat we klaar waren met filmen. De keer daarna droeg ze de jurk met een maillot en stoere laarzen. Ik ben er eigenlijk van overtuigd dat die jurk voorlopig achter in haar kast hangt!”

Wat vond je van het voorstel voor een samenwerking met H&M?
“Ik was enthousiast over het vooruitzicht met H&M te kunnen samenwerken. Het is een perfecte match met de film. Voor de film zelf hebben we kleding van H&M gebruikt en in het tweede deel van de Millennium serie shopt Salander ook bij H&M. Het is een prominent Zweeds bedrijf, dus de samenwerking voelt logisch en ligt in feite voor de hand.”

Kun je de collectie beschrijven?
“De collectie weergeeft de essentie en de kracht van Salander en is bovendien iets modieuzer dan de kleding in de film. Ik wilde dat de collectie vrouwen met verschillende kledingstijlen zou aanspreken en dat het basisstukken zou omvatten die je kan mixen met je eigen garderobe, zoals het leren jack of de leren legging die gecombineerd kunnen worden met een vrouwelijke jurk of blouse. Of de jeans combineren met een nauwsluitende blazer en schoenen met hak. Ik wilde kleding kunnen bieden waarin vrouwen zich sterk en elegant voelen. We hebben veel aandacht besteed aan de materialen en afwerking waardoor alles een uniek gevoel uitstraalt. Zo was bijvoorbeeld de wassing van de leren kleding en accessoires belangrijk voor het juiste ‘intensief gedragen’ effect. Het kleurenpalet is ingetogen en in stijl met de film, variërend van zwart en antracietgrijs in verschillende wassingen, tot zacht kaki en bordeauxrood. Het is een collectie voor alle vrouwen die iets van Salander in zich hebben!”

Hoe was het om de collectie te maken?
“Het was een spannend en dankbaar proces. Ik ben van oorsprong modeontwerpster en weet wat ervoor nodig is om een collectie te produceren. Ik heb er altijd van gedroomd ooit een hele collectie te kunnen ontwerpen en had me geen mooiere ervaring kunnen bedenken dan deze samenwerking met H&M. Het begon met een ontmoeting met Anna Norling, hoofd design bij H&M Divided, en Donald Schneider, creatief directeur van H&M. We hebben toen de ontwerpen besproken en bekeken hoe we samen een The Girl With The Dragon Tattoo collectie zouden kunnen samenstellen. Daarna ben ik voorgesteld aan een team van drie andere mensen die op de Divided afdeling van H&M werken. Omdat de trailer van onze film nog niet was verschenen en alles rond The Girl With The Dragon Tattoo één groot geheim was, had het team van H&M alleen de Zweedse versie van de film als aanknopingspunt, waarbij Lisbeth iets meer gothic punk is. Cean Chaffin, onze producer, heeft toen met zijn hand over het hart gestreken en toestemming gegeven om H&M de trailer en de fotoreportage van de film te laten zien, zodat iedereen een beter inzicht kreeg in ‘onze’ Lisbeth.”

Hoe is het ontwerpen van de collectie in zijn werk gegaan?
“Omdat de lancering van de collectie moest samenvallen met de releasedatum van de film, hadden we een extreem strak productieschema. Ik heb samen met mijn H&M team de collectie ontworpen en de pasvorm en details uitgewerkt. Op basis van de samples moesten we direct beslissingen nemen over eventuele aanpassingen. Ik had maar één doel voor ogen en dat was alle kleding perfect krijgen en een collectie maken waar ik trots op zou kunnen zijn. De collectie moest voor mij even gedetailleerd en fantastisch zijn als de film en het karakter van Salander.”

Ben je tevreden met het resultaat?
“Absoluut! Ik kan niet wachten om de collectie zelf te kunnen dragen en tel de dagen af totdat alles in de winkel hangt! Ik denk dat de collectie goed ontvangen zal worden. Ik wilde niet alleen dat de kleding er fantastisch zou uitzien, maar ook perfect zou passen. Bij de fotoshoot voor de campagne was het geweldig om het team van H&M zo enthousiast en tevreden te zien over de collectie en de styling. Ik was zo benieuwd wat David Fincher van de collectie zou vinden. Toen ik hem de campagnefoto’s liet zien, verscheen er een grote glimlach op zijn gezicht en hij zei: “Heel goed, echt heel erg goed”.”

De collectie wordt 14 december wereldwijd in H&M Divided winkels gelanceerd.

www.hm.com

(Productie: Charisse Stoffels)

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties