0

Amsterdam – We zijn allemaal wel een beetje bekend met eBay, maar toch valt het ons op hoe veel meiden er zijn die toch niet zo goed weten hoe ze het beste op eBay kunnen shoppen.

Daarom hebben we als echte experts een handige lijst met alle nodige tips voor jullie samengesteld om zo succesvol mogelijk te bieden én te kopen! Beginnend met de allerbelangrijkste regel.

1. Bied altijd pas in de laatste 5 tot 10 seconden. Dit klinkt misschien een beetje laat, maar zo maak je wel zeker dat je de laatste én winnende bieder bent. Gooi er dan ook wel een aantal euro of dollar bovenop, met één euro meer dan de huidige prijs bereik je niet altijd wat. Indien je namelijk direct gaat bieden wanneer je het item ziet, en het misschien wel nog vijf dagen duurt voordat de aanbieding is afgelopen, hebben anderen nog flink de tijd om hier overheen te bieden. Je bent meestal natuurlijk niet de enige die het product graag wil hebben! Zo wordt het bedrag alleen maar hoger en hoger in de tijd die er nog over is, waardoor het uiteindelijk misschien niet eens meer betaalbaar is. Indien je de tijd toch te kort vind kan je het ook met een halve minuut van tevoren proberen, maar heb je wel het risico dat iemand je tóch nog voor is (of eigenlijk ná is…).

2. Stel van tevoren een maximum in. Hoeveel wil je écht aan het item uitgeven? Ben eerlijk tegen je zelf en ga niet alsmaar hoger bieden omdat je er niet tegen kan dat een ander meer bied. Stel jezelf de vraag: Voor welke prijs zou je het meenemen als je het in de winkel zou zien?

3. Je maximumbod hoeft niet de prijs te zijn die je uiteindelijk gaat betalen. Indien je maximaal €50 voor een jurkje wil bieden, maar de andere bieder een bod heeft gedaan van €40, hoef jij maar €41 te betalen. De verkoper kan ook niet zien wat de bieders hebben ingevoerd, alleen het bedrag dat op dat moment het op één na hoogste is. Zo kan hier ook geen misbruik van worden gemaakt én blijft het bieden een spel.

Prada pumps, gescoord voor €120 vanuit Amerika

4. Kijk na of de verkoper te vertrouwen is. Dit kan je zien aan de feedback-score, die is verdeeld over twee punten. Het belangrijkste is de waarde van de positieve feedback. Deze ligt bij de meeste verkopers tussen de 99 en 100%, wat betekent dat bijna alle kopers tevreden zijn over hun aankoop. Het komt amper ooit voor dat de waarde lager ligt, maar let wel op het percentage indien je niet weet of je de verkoper kunt vertrouwen. Het tweede punt is de feedback-score, die is gebaseerd op het aantal totale orders dat de verkoper heeft verkocht en verzonden. Indien dit getal hoog is kan je er dus op vertrouwen dat de verkoper veel klanten heeft gehad, en in combinatie met het percentage zie je dus dat de klanten óók tevreden zijn.

5. Zoek eens wereldwijd. Dit kan je makkelijk aanpassen nadat je je zoekopdracht hebt ingevuld, in de kolom aan de linkerkant van de pagina. Standaard zoekt eBay namelijk alleen binnen Nederland en Europa, en krijg je vaak maar amper resultaten wanneer je naar intercontinentale merken zoekt. Voor landen als Amerika en Australië krijg je zo wel vaak ook hoge verzendkosten, echter bieden veel Aziatische bedrijven zelfs producten met grátis verzendkosten aan, die je niet zou tegenkomen indien je alleen binnen Europa zoekt.

6. Ben duidelijk met je zoekopdracht, voer geen onnodige details in van het product dat je zoekt. Je krijgt namelijk alleen maar resultaten die exact overeenkomen met de door jou ingevoerde woorden, eBay weet niet dat je ook naar soortgelijke items zoekt. Ben je op zoek naar de rode suède platformhakken van D&G met bandjes aan de voorkant van de herfstcollectie van 2009? Zoek simpelweg op ‘red pumps D&G‘ en zoek bijvoorbeeld ook eens op Dolce & Gabbana. Niet iedereen, ook de verkopers, weet bijvoorbeeld dat dit twee verschillende merken zijn. Beter een beetje te veel bladeren dan de schoenen missen omdat de verkoper niet dezelfde details in de titel heeft staan, toch? Let ook op met maten. De ene verkoper verkoopt de schoen met in de titel de Italiaanse maat, de ander met de Britse maat. Indien je toch op maat wil zoeken, zoek dan bijvoorbeeld drie keer voor een maat 39: ‘red pumps D&G 39‘ (Europees), ‘red pumps D&G 6‘ (Brits) en ‘red pumps D&G 8‘ (Amerikaans).

Vintage rozenjurkje, ook uit Amerika

7. Betaal via PayPal. Dit is de meest veilige manier van betalen. Via de officiële website kan je een account aanmaken die je handig kan linken aan je creditcard of bankrekening. Je hoeft dus niet per se van tevoren geld op je online rekening te storten. Het geld gaat zonder tussenpersoon direct naar de verkoper, maar omdat het via PayPal gaat weet het bedrijf dus wel dat je het bedrag werkelijk hebt overgemaakt. Wordt je toch opgelicht door de verkoper, dan kan je altijd een kwestie aangaan waarin je het geld via een medewerker kan terugkrijgen. We kunnen je wel zeggen dat dit risico echt maar heel minuscuul is, zelfs na honderden aankopen op eBay hebben wij nog nooit een item niét ontvangen!

8. Stel een reminder in indien je het item echt niet wil missen! Veel producten, waaronder vooral vintage stukken, zijn namelijk one-of-a-kind en niet meer te vinden nadat het item verkocht is. Zet een reminder in je telefoon of stel een alarm in, en zorg er eventueel voor dat je computer alvast aanstaat.

9. Ben er altijd zeker van dat je het product zeker wil en ook gaat betalen. Indien je niet betaalt krijg je namelijk een slechte feedback en dat is het laatste wat je wil. Zo kunnen verkopers je bod namelijk verwijderen of je niet eens laten bieden wanneer ze jou niet vertrouwen. En hoef je er al helemaal niet meer aan te denken om zelf ooit iets aan te bieden.

Jurk van Badgley Mischka, origineel $400, gekocht voor €30

10. eBay is compleet anders dan Marktplaats! Op Marktplaats weet je niet of je verkopers kunt vertrouwen aangezien er geen feedback-systeem is, laten kopers zelf ook vaak niets meer van zich horen, en is niet zo goed te controleren of een item misschien wel namaak is. Ook moet op eBay de verkoper flink geld betalen voor elke plaatsing en verkoop, terwijl op Marktplaats de meeste items gratis kunnen worden verkocht. Let er dus op dat je alles via de regels doet, de verkopers doen dit namelijk ook.

11. Sla je favoriete verkopers op. Indien de verkoper meerdere items heeft die je leuk vind, is de kans groot dat hij of zij de volgende week weer interessante producten online zet.

Ga jij eBay eens uitproberen of met de tips aan de slag?

www.ebay.nl

(Renée Sturme)

Reageer op dit artikel
Annicvw.com  (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties