0

Amsterdam – Liesbeth is dol op mooie kleren en heeft een speciale liefde voor schoenen. Kleding-met-herinneringen-addict en bovenal een schrijfgek. Ze schreef onder andere voor ELLE en verblijdt ons elke zondag met een blog!

Vraag de gemiddelde vrouw wat haar grootste winkelergernissen zijn, en je kunt er de donder op zeggen dat ze zal beginnen over de onaardige houding van winkelpersoon. En met onaardig bedoel ik misplaatste arrogantie tot ronduit hysterisch snobisme. Winkels in straten als de PC zijn het ergst. Ik durf die winkels eigenlijk niet in, uit angst voor de dodelijke blikken van het leger perfect gestylde winkelpoppetjes dat daar staat om mij dood te wensen. En eigenlijk is dat natuurlijk ronduit belachelijk, want in plaats van mij dood wensen kunnen ze beter zorgen dat ik het zo naar m’n zin heb dat ik hop zonder morren m’n hele creditcard leeg koop. Maar neen, niets van dat al.

“Winkels in straten als de PC zijn het ergst.”

Het begint allemaal al bij de deur. Heb je de beveiliger bij de deur weten te passeren en mag je het heilige domein van de winkelgrond betreden zijn er twee mogelijkheden. Je hebt winkels met op elke meter mooie meisjes en jongens die je vragen ‘of ze je ergens mee kunnen helpen.’ Dit is een list, trap er niet in. Ze willen je namelijk helemaal niet helpen, ze willen je gewoon in de gaten houden. Dit soort winkelpersoneel weet meteen of jij wel of niet koopkrachtig genoeg bent voor hun spullen, en als je dat niet bent (zoals ik in vrijwel elke winkel in de PC) ben je dus van geen enkel belang. Je voelt hun blikken in je rug branden en als je niet gemaakt ben van staal zul je dus al snel afdruipen.

“Ze willen je namelijk helemaal niet helpen, ze willen je gewoon in de gaten houden.”

Maar je hebt ook winkels waarbij je de vraag ‘kan ik je ergens mee helpen’ helemaal niet krijgt. Types die in deze winkels werken blijven achter hun toonbank staan en kijken je aan met pure minachting. Want ook deze mensen weten meteen of jij hun dure spullen wel of niet kan betalen en als dat niet zo is snappen ze eigenlijk niet wat je hier te zoeken hebt. En deze winkels zijn het ergst. Want wat denken ze nou eigenlijk wel niet?! Ik word er zelf bijna arrogant van, maar sorry hoor, je bent toch gewoon winkelpersoneel? Met jouw salaris kun je zélf niet eens die spullen kopen, en nee ook niet met je personeelskorting. En laat me jullie voor zijn, ik kijk helemaal niet neer op het hebben van een baan in een kledingwinkel, maar dan moet je ook niet op mij neerkijken.

“Want wat denken ze nou eigenlijk wel niet?!”

En net als je denkt dat het allemaal niet erger kan moet je voor de grap eens een willekeurige schoenenwinkel in de Kalverstraat binnenlopen. Ik noem een Café Moda. Daar is iedereen koopkrachtig genoeg voor dus bovenstaand zou niet op moeten gaan. Maar hier is iets anders aan de hand, want als je vraagt om een andere maat, liefst 2 verschillende maten van 3 verschillende schoenen, dan krijg je me toch een gezucht en gesteun in je gezicht. Met een gezicht als een oorworm sjokken ze de trap op om je daarna die doos nog net niet in je gezicht te gooien, en voordat je de schoenen goed en wel aanhebt klinkt het al “en, passen ze?” Of je even op wilt schieten want ze heeft nog meer te doen. En weer, ik word er zelf bijna arrogant van, maar het is toch je werk om onder andere schoenen uit het magazijn te halen?! Waarom doe je dan alsof ik je lastig val met mijn verzoek?

“Met een gezicht als een oorworm sjokken ze de trap op…”

Maar gelukkig is er nog zoiets als net-a-porter.com waar geen hinderlijke winkelpoppetjes zijn en waar je dus zonder gene eindeloos lang de mooiste spullen kunt bekijken. Zo ontwijk je meteen het gevaar van de horrorpaskamer en eigenlijk is dit dus de ideale manier van winkelen. Als je koopkrachtig genoeg bent om de spullen op net-a-porter.com te kopen tenminste, en niet net als ik meestal net aan 1 sok kan kopen. En zo is er altijd wat, maar in ieder geval géén winkelpoppetjes.

See you next week, L.

Volg Liesbeth ook op Twitter!

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties