0

Amsterdam - Liesbeth is een fashionista in hart en nieren. Schoenenverslaafd, kleding-met-herinneringen-addict en bovenal een schrijfgek. Ze schreef onder andere voor Elle en verblijdt ons elke zondag met een blog!

Mijn vader had vroeger zo’n opvoedkundig stokpaardje. Als ik met lange tanden tijdens het avondeten aan een stronk bloemkool/andijvie/stamppot/spinazie zat te knagen riep hij altijd “je kan het nu misschien niet lekker vinden, maar je moet het léren eten” – en dat dan avond in avond uit. Met resultaat overigens, tegenwoordig draai ik m’n hand niet om voor een bordje stamppot. (En m’n maag gelukkig ook niet meer)

Goed, ik ga het natuurlijk niet hebben over mijn belangwekkende historie wat betreft het eten van groente, maar het deed me wel ergens aan denken. Als je namelijk maar lang en hard genoeg blijft roepen dat iets wél lekker is, en je het maar vaak genoeg wél eet, ga je er vanzelf aan wennen, en met een beetje mazzel ga je het nog lekker vinden ook.

‘Ik vroeg me af wie er in godsnaam mee gezien zou willen worden…’

Nu maken we even een sprongetje naar kleding. En dan vooral trends. Ja bent u er nog? Oke, trends dus. We nemen als voorbeeld de Isabel Marant-sneaker. Toen die voor het eerst ter wereld kwam weet ik nog wel dat ik me echt rotschrok van de lelijkheid ervan. Ik vroeg me af wie er in godsnaam mee gezien zou willen worden en ik had die gedachte nog niet af kunnen maken of opeens liepen de Doutzens, Miranda’s en Rosie’s van de wereld vrolijk rond op hun in mijn ogen mislukte opeenstapeling van materiaal.

Maar nu, zo’n jaar later, betrap ik mezelf erop dat ik ze potdomme ‘eigenlijk best wel gaaf’ vind. Een vriendin van mij heeft ze onlangs aangeschaft en als zij ze draagt snap ik het ‘lookje’ zelfs wel, om met Fred van Leer te spreken.

Wat is er gebeurd? Is mijn smaak domweg veranderd of hebben de modellen, celebs en bloggers maar lang en hard genoegen geroepen dat ze wél gaaf zijn? Heb ik ze gewoon vaak genoeg gezien dat ik er vanzelf aan ben gaan wennen, en ben ik ze inmiddels dus mooi gaan vinden? Niet alleen met de IM-sneakers is het zo, met alle trends. Een tijd terug gingen we opeens weer allemaal schoudervullingen dragen, en tegelijkertijd droegen we een leren legging (dus géén witte) met kisten.

‘Maar ik weet vrij zeker dat ik een jaar of wat geleden echt niet in een outfit met Keukenhof-motief de deur uit was gegaan.’

En nu dan met de neon- en pasteltinten, of de bloemenprint die opeens overal om de hoek komen kijken. Ik vind die neonkleuren helemaal gaaf, en ook zo’n pak met van top tot teen een hysterische bloemenprint maakt me vrolijk. Maar ik weet vrij zeker dat ik een jaar of wat geleden echt niet in een outfit met Keukenhof-motief de deur uit was gegaan. Waarom nu dan wel?

Ik merk dat ik zelfs de overhemden van Frenk van der Linden bij DWDD niet meer ervaar als een schending van de mensenrechten, maar gewoon als een kleurrijk overhemd. Shock en horror! Heeft Frenk gewoon lang genoeg gedaan alsof ‘ie gek was en ben ik het daardoor maar als normaal gaan ervaren? En dan de IM-sneaker, heb ik er gewoon zó veel hippe mooie beroemde mensen mee zien lopen dat ik ben gaan denken ‘oke dan zullen ze dus wel gaaf zijn’?

‘Want stokpaardje of niet, die bloemkool, daar ben ik nóóit aan gaan wennen.’

Wennen aan trends moeten we allemaal, en de ene trend ligt je beter dan de ander. Maar wanneer is het een kwestie van ontwikkelen van smaak, en wanneer is het een kwestie van aanpassen (letterlijk en figuurlijk) aan het straatbeeld, omdat dat straatbeeld zo alles overheersend is dat er geen ontkomen aan is? Je vraagt je misschien af waar ik me druk over maakt, en ach tja, waar maak ik me ook eigenlijk druk om? Wat ik wel weet is dat ik voorlopig geen Isabel Marant sneakers ga kopen (en niet alleen omdat die krengen een goede 400 pieken kosten) en dat ik ook ammenooitniet een stuk bloemkool eet. Want stokpaardje of niet, die bloemkool, daar ben ik nóóit aan gaan wennen.

Volg Liesbeth ook op Twitter!

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties