0

Amsterdam – Liesbeth is een fashionista in hart en nieren. Schoenenverslaafd, kleding-met-herinneringen-addict en bovenal een schrijfgek. Ze schreef onder andere voor Elle en verblijdt ons elke zondag met een blog!

Zoals ik al eerder liet weten breng ik een groot deel van mijn tijd door in colleges of de UB vanwege mijn studie Nederlands. Reuze interessant en je leert alles over taal, literatuur en wat niet al. Wat ik echter niet leer, zijn dingen met getallen. Optellen en aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Ik ben wat ze noemen een ontzettend alfameisje, vrij goed met talen maar des te slechter met getallen.

Vroeger op de middelbare school was het ook al een drama. Ik kan me nog goed herinneren hoe mijn wiskundeleraar tijdens het uitdelen van de gemaakte proefwerken de klas even tot stilte maande. Hij wilde mij feliciteren met mijn uitzonderlijk goed gemaakte proefwerk en sprak de memorabele woorden: “Het hoogste cijfer dat je tot nu toe hebt behaald. Echt Liesbeth, ik ben heel trots op je. Alsjeblieft, een 5.7.” Hoe treurig is dat?!

‘Echt Liesbeth, ik ben heel trots op je. Alsjeblieft, een 5.7.’

Nu is het echter zo dat ik de laatste jaren een geheel nieuwe vorm van wiskunde heb ontdekt waar ik buitengewoon goed in blijk te zijn. Velen zouden het ‘vrouwenwiskunde’ noemen, maar het zijn vooral mannen die dat zeggen en dat zijn dezelfde mannen die bij griep denken dat ze doodgaan – niets van aantrekken dus. Deze wiskunde is eigenlijk een combinatie tussen wiskunde en economie, en gaat ongeveer zo.

Stel, je staat in de Bijenkorf en stel, je ziet daar een fantastisch paar Giuseppe Zanotti’s (dit is puur hypothetisch, natuurlijk). Het desbetreffende paar had je een maand geleden al gezien en toen moeten constateren dat de €650,- toch echt een beetje boven budget is. Maar nu zijn ze opeens met 70% korting en kosten ze dus nog maar €196,- (deze som maken is altijd het ingewikkeldste deel van het proces). Dan heb je dus iets wat 650 euro wáárd is, voor nog geen 200 euro! En dat niet alleen, je hebt maar liefst €454,- niet uitgegeven, en dus eigenlijk verdiend. Die 454 euro heb je dus over, en kun je uitgeven aan nog meer mooie spullen. Stel je koopt daar dan een stapel armbanden voor van zeg 50 euro, dan heb je dus én die schoenen én die armbanden én nog steeds €404,- winst.

‘En dat niet alleen, je hebt maar liefst €454,- niet uitgegeven, en dus eigenlijk verdiend.’

En die winst is nog groter te maken want er is nog een prachtformule die ik graag met jullie deel, namelijk de CPW. Ofwel, de Cost Per Wear. De CPW is toe te passen op alle aankopen die qua prijs net een beetje buiten je comfort zone liggen. Stel je ziet op net-a-porter.com bloedmooie wedges van Diane von Furstenberg voor €270,- (dit is nog steeds allemaal geheel hypothetisch). Je wilt ze echt héél graag maar ja, bijna 300 euro voor een paar wedges is misschien ook weer zo wat. Een week later zie je bij Steve Madden een vrijwel letterlijke kopie voor slechts 120 euro. Ze zijn alleen minder bijzonder en de kwaliteit is stukken minder, maar dus wel flink goedkoper. Wat nu?

Enter: de CPW-formule. Kijk, die Steve Madden wedges zijn prima natuurlijk, maar na een paar keer dragen vallen ze uit elkaar. Laten we zeggen dat je denkt ze 20 keer te kunnen dragen, dan is de CPW dus 120 : 20 = 6 euro per keer. Nu de Furstenberg wedges. Die gaan veel langer mee en die kun je dus makkelijk 100 keer dragen, dat is dus 270 : 100 = 2,70 euro per keer. Meer dan de helft goedkoper!

‘Enter: de CPW-formule.’

Het gaat bij grote aankopen dus allemaal om slim rekenen. En daar heb je die stomme stelling van Pythagoras of sin cos tan (weet je nog) helemaal niet voor nodig. Als ze dát nou eens in die wiskundeboeken zetten weet ik zeker dat ik vroeger voor elk proefwerk minstens een 8 zou hebben gehaald. Wat nou alfameisje!

Ps: Loop geen onnodig risico en lees de Financiele Bijsluiter. Hierin staat dat het risico van bovenstaande methodes zéér groot is.

Volg Liesbeth ook op Twitter!

Reageer op dit artikel
Annicvw.com  (ILFN)

Door Annicvw.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annicvw.com

Read next…

Reacties