0

Amsterdam – Liesbeth is een fashionista in hart en nieren. Schoenenverslaafd, kleding-met-herinneringen-addict en bovenal een schrijfgek. Ze schreef onder andere voor Elle en verblijdt ons elke zondag met een blog!

Morgen is het zo ver, Koninginnedag. Op moment van schrijven is er nog bijna niets te merken van de naderende gekte maar dat die gekte gaat komen is een ding dat zeker is. Ik woon op steenworp afstand van de Dam in Amsterdam en dat betekent dat iedere aap die de stad betreedt zo goed als langs mijn huis loopt. En dat betekent weer, veel kots en pies en geschreeuw en gekrijs voor of tegen mijn deur. Koninginnedag, ik weet het niet hoor.

‘Daar was ik heel bedreven in, sowieso maakte ik vroeger veel kettingen maar in de weken voorafgaand aan Koninginnedag extra veel.’

Vroeger was ik er wel dol op. Mijn ouders, zusje en ik gingen toen namelijk altijd naar vrienden in Blaricum en ik ging dan daar op de markt zelfgemaakte kettingen verkopen. Daar was ik heel bedreven in, sowieso maakte ik vroeger veel kettingen maar in de weken voorafgaand aan Koninginnedag extra veel. Gouden handel! Ik kocht voor een appel en een ei wat kralen, reeg de hele boel aan elkaar en verkocht ze zonder blikken of blozen voor 15 gulden of meer. Die mensen in het Gooi keken niet zo op van een gulden meer of minder en ach zo’n schattig meisje met kettingen, dat is toch énig – hop doe mij er maar vier.

Maar goed, tijden veranderen en ooit werd ik puber en was het natuurlijk zaak om vooral heel veel te gaan feesten en zo stopte het kettingen verkopen. En sinds ik in Amsterdam woon en me dus elk jaar een weg moet banen door de dronken toeristen die opgestapeld voor m’n voordeur liggen te verteren is de liefde voor Koninginnedag flink bekoeld.

‘Het Franse vriendje van mijn beste vriendin was over uit Parijs en met z’n drietjes gingen we dus ‘door de stad wandelen.’

Tot vorig jaar, toen zag ik opeens een heel andere kant van het spektakel. Ik zag het namelijk door de ogen van een buitenlander en dan is alles anders. Het Franse vriendje van mijn beste vriendin was over uit Parijs en met z’n drietjes gingen we dus ‘door de stad wandelen.’ Deze brave Fransman had werkelijk geen idee wat hem overkwam, maakte van alles foto’s, bleef maar dingen als ‘c’est incroyable!’ roepen en door zijn enthousiasme zag ik er ook opeens ook wel de schoonheid van in.

Want het ís natuurlijk wel een prachtig feest. Een heel land dat zich één dag per jaar allemaal in dezelfde –spuuglelijke- kleur hijst, zichzelf voorziet van krankzinnige accessoires als cowboyhoeden, boa’s, enorme brillen en vlaggen als cape gebruikt – waar zie je dat nou? Elke stad in het land verandert in een festivalterrein, overal is muziek, zijn mensen aan het dansen, zingen, lachen en drinken. Kinderen trekken de viool uit de kast, doen dansjes en zingen liedjes of bakken cake en appeltaart. Volwassenen proberen hun kapotte platenspeler of koelkast te verkopen voor 50 cent (“écht vintage!”) en wie op zoek is naar tweedehands kleding kan z’n hart niet op.

‘Er is dan ook niemand, ik herhaal, niemand, die er in die kleur op vooruit gaat.’

Het enige waar ik me alleen nog steeds mateloos aan erger is de kleur oranje. Ja dat is een redelijk onoverkomelijk probleem en bovendien volstrekt zinloos om je over op te winden, maar ik vind het een buitengewoon lelijke kleur. Er is dan ook niemand, ik herhaal, niemand, die er in die kleur op vooruit gaat. Als je een lichte huid hebt bijvoorbeeld word je alleen nog maar doorzichtiger, en als je juist een wat donkerdere huid hebt word je opeens zelf ook oranje. Jersey Shore oranje. Not good. Bovendien weiger ik mee te doen aan die massale verkleedpartij dus het enkele oranje kledingstuk dat ik heb gaat onder geen enkel beding mee naar buiten morgen.

Ach, ondanks mijn gemopper wordt het vast een beregezellige dag. Ik ga gewoon enorm mijn best doen alsof ik alles weer door de ogen van een buitenlander zie, en de smerigheid voor m’n deur ga ik proberen door de vingers te zien. Mag ik jullie bij dezen dan ook heel veel plezier wensen morgen? Leve de koningin!

Volg Liesbeth ook op Twitter!

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties