0

Amsterdam – Liesbeth is een fashionista in hart en nieren. Schoenenverslaafd, kleding-met-herinneringen-addict en bovenal een schrijfgek. Ze schreef onder andere voor Elle en verblijdt vanaf nu I Love Fashion News met een wekelijkse blog!

Ik heb een probleem. Of eigenlijk, mijn kleren hebben een probleem. Een groot deel van mijn garderobe is namelijk hartstikke ongelukkig. Vele stukken voelen zich ondergewaardeerd. Vergeten. Gepasseerd. Ja echt, mijn kleren hebben een groot minderwaardigheidscomplex.

Het is namelijk zo dat het grootste deel van mijn garderobe nauwelijks meer gedragen wordt. Ik heb een nogal flinke collectie rokken, jurken, extreme schoenen en tegenwoordig zijn er steeds minder momenten dat ik ze kan dragen. Toen ik nog op de ELLE-redactie rondliep was er niets aan de hand. Glitterbroek op maandag? Maar natuurlijk! Fuchsia roze kokerrok met gifgroen shirt op dinsdag? Gewoon doen. Maxirok van Kenzo met de typische Kenzo-bloemenprint en 16 centimeter panterprinthakken eronder op een druilerige donderdag? Niemand die raar op kijkt.

Glitterbroek op maandag? Maar natuurlijk!

Nee dan nu. Nu is alles anders want ik ben weer braaf terug naar de UvA om mijn studie toch maar eens af te maken. Dus in plaats van flaneren over de redactie moet ik het doen met stinkende collegezalen en muffe bibliotheken. Niet echt de ideale plek om je nieuwe pailletten hotpants te dragen. Of die beeldschone Giuseppe Zanotti’s met bronzen glimmende hak van 14 centimeter. Je moet namelijk weten, de UB (UniversiteitsBibliotheek. In tijden van tentamens en deadlines mijn tweede huis) raakt bij een bescheiden hakje van 10 centimeter al ontzettend in de war. Er heerst een soort ongeschreven regel dat je er weliswaar goed uit moet zien (nergens wordt zo veel naar elkaar gekeken als in de UB) maar dat het vooral niet mag lijken alsof je daar ook maar enige moeite voor hebt gedaan.

Het mag vooral niet lijken alsof je daar enige moeite voor hebt gedaan.

Colleges zijn ook een ramp. Laatst bijvoorbeeld droeg ik een knielange taupekleurige plisérok met een simpel zwart shirt. Wel drie studiegenootjes vroegen me of ik “Soms een feestje had straks?” Ik bedoel, hallo?! Het is gewoon een rok toch? Of bij hoge hakken, je kunt er de donder op zeggen dat minstens één iemand vraagt; “Jeetje, kun je daar op lopen?” Dat vind ik altijd zo’n rare vraag. Ja natuurlijk kan ik daar op lopen, ik ben toch zeker niet kruipend hier gekomen? Bij mij op de faculteit wordt uiterlijk vertoon gezien als een degradatie van je intelligentie lijkt het soms wel.

Ja natuurlijk kan ik op deze hakken lopen. Ik kom toch zeker niet kruipend?

Nu weet ik ook wel dat ik eigenlijk lak moet hebben aan dit alles en gewoon moet dragen wat ik wil, hoe over de top dat ook mag zijn. Soms doe ik dat ook wel, maar ik word er zo stiknerveus van als iedereen me de hele tijd nakijkt. Ik voorzie meteen vreselijke scènes waarin ik zo’n grote studiezaal doorloop, langs honderden studenten, en dan opeens struikel. En dat ze dan allemaal denken “Ja zie je wel dan moet je ook niet van die idiote schoenen aandoen”. Nu zal ik niet zo snel struikelen, want ik kan de marathon lopen op hoge hakken, maar je snapt m’n punt. (Dit is eigenlijk niet waar. Ik kan de marathon helemaal niet lopen. Nergens op.)

Dan had je ook maar niet van die idiote schoenen aan moeten doen

Maar goed dit alles heeft als resultaat dat mijn pronkstukken stilletjes huilend in de kast blijven hangen. Werden ze ooit met veel bombarie en liefde in huis gehaald, nu moeten ze regelmatig met leden ogen aanzien hoe voor de dagelijkse praktijk wéér die spijkerbroek en bikerboots mee op stap mogen. Het allerergst aan dit hele verhaal vind ik nog wel dat ik me dus blijkbaar meer aantrek van al die stomme mensen dan dat ik mijn prachtige kleren aantrek. Hoe belachelijk is dat! Tijd voor verandering. Horen jullie dat, lieve kleren? Binnenkort neem ik jullie mee naar exotische oorden als de faculteit en de UB. En faculteit en UB, let op, want ik kom binnenkort in m’n galajurk naar de les. Be afraid, be very afraid.

Volg Liesbeth ook op Twitter!

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties