0

Amsterdam – Of ik wilde meewerken aan een productie van Grazia. Een multi-culti productie van jonge mensen die carrière maken in de creatieve sector. Het Nederlandse modeblad zocht nog een fotografe mét kleurtje. Vriend L. was al gevraagd en tipte mij.

Een paar weken later stond ik om 11 uur ‘s ochtends – op een zondag welteverstaan! – in de fotostudio. En maar poseren. Maar laat dat nét niet mijn sterkste punt zijn. Helemaal niet als ik me ook nog eens een ontzettend kanariepiet voel…

“Elisah, ik heb iets leuks voor je,” aldus vriend L. tegen me tijdens de Amsterdam International Fashion Week. “Iets van de Grazia. Ze zoeken ‘getinte’ mensen die carrière maken in modeland en alleen een fotograaf moet nog aan de lijst worden toegevoegd.” Ah, getint… Ben ik getint? Oh ja, ik ben kwart Chinees. kwart Indisch en half Nederlands. Maar diep van binnen voel ik me een ontzettende Hollander, dus als mensen me attenderen op mijn kleurtje moet ik altijd even goed nadenken. Mamslief vond het allemaal ‘maar raar’. “Hoezo alleen maar getinte mensen, dat slaat toch nergens op,” aldus mijn blonde moeder met blauwe ogen en krulletjes.

Natuurlijk stemde ik met dé shoot in, want op deze manier kon ik mooi reclame maken voor mijn nieuwe job bij I Love Fashion News.com en mijn blog. Want een plekje op de streetstyle-fotografen shortlist van de Britse Vogue is toch wel iets om trots op te zijn. De mail werd verstuurd, mijn kledingmaten werden doorgegeven – Cupmaat?? Waarom moeten ze m’n cupmaat weten? Dat is privé! – en ik zorgde ervoor dat ik elke dag op tijd naar bed ging. Want met een vermoeid en pips hoofd op de foto was natuurlijk not done. Maar helaas gaan ‘op tijd naar bed’ en ‘uitgeslapen wakker worden’ er niet in bij een journalist die 24/7 bezig is met haar baan. Ach ja, slapen doe ik wel als ik oud ben.

Het dream team met fotograaf Bop en styliste Odette

Zondagochtend 11 uur stond ik met vriend L. in de fotostudio in Amsterdam Oost. Natuurlijk niet uitgeslapen, ontzettend pips en snakkend naar koffie – laat nou net de vers gezette bak cappuccino bedorven melk bevatten – maar ik had er zin in. Styliste Odette Simons had al een kledingset voor me uitgekozen, ik ging in de make-up en mijn lokken werden in de krul gezet. Ruim 2 uur én een halve haarlakbus ingeademd later – nu snap ik ook waarom dat gat in de ozonlaag steeds groter wordt. Dat komt door al die kappers! – was het dan zover: dé shoot. Niet mijn sterkste punt helaas.

Daar stond ik dan op een paar torenhoge hakken voor de fotograaf. Ik had een kanariegeel vest aan afgemaakt met een slangenprintpanty (kittig!) en een top die zo laag uitgesneden was dat ik hem de hele tijd aan het ophijsen was (nee dat is niet zo heel erg raar hoor. Mijn ouders zien die shoot ook. En de buren ook! Stel je eens voor). Ik moest ‘fiere’ kijken, sexy kijken, boos kijken, sterk kijken, lief kijken en proberen niet de hele tijd te lachen (wat dat maakte me ‘te jong’). Het probleem is dat ik helemaal niet sexy kan kijken. Laat staan ‘fierce’, ‘angry’ en ‘sterk’.  Zodra er een camera op mijn smoel wordt gericht, lach ik altijd breeduit. Het levens is immers mooi. Maar dat is net niet wat de fotograaf wilde. En mijn armen? Die moest ik relax houden. Het liefst één hand in mijn zij. En ik moest een beetje heen en weer hoppen op mijn schoenen. Een rondje draaien? Ja, dat deed ik ook. Mijn kin omhoog? Ja hoor, deed ik ook. Met moeite, dat dan wel. Ik voelde me de hele tijd een ontzettende stijve hark. En ik was ervan overtuigd dat ik eruit zou zien als een hert dat in de koplampen keek. Gelukkig vond de fotograaf dat niet. Thank god!

Het was een gezellig dagje, het interview ging goed – “Men noemt je de Anna Wintour van de online wereld”….. Pardon??? Ik ben er een dag stil van geweest – en het was de eerste keer van de week dat het niet regende. Dus met mijn gestylede lokken, opgemaakte ogen, knalroze lippen én nagels vers in de lak ging ik nog even winkelen. En de volgende dag tijdens mijn kung fu-training kwamen die knalroze gelakte nagels goed van pas. Als afleidingsmanoeuvre welteverstaan. “Hey, zijn je nagels nou roze,” aldus mijn sparringspartner. KABOEM! Knockout. Doe mij nog eens zo’n shoot…

Love,

Elisah

Volg Elisah Jacobs ook op Twitter!

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties