0

Amsterdam – Liesbeth is een fashionista in hart en nieren. Schoenenverslaafd, kleding-met-herinneringen-addict en bovenal een schrijfgek. Ze schreef onder andere voor Elle en verblijdt vanaf nu I Love Fashion News met een wekelijkse blog!

Vorige week donderdag mocht tout modeminnend Nederland zich weer in haar of zijn (ja ook zijn, dat komt straks) mooiste jurk hijsen. In het pas verbouwde Scheepvaartmuseum vond namelijk de achtste editie van de ELLE Style Awards plaats, waarbij ieder jaar -onder andere- een aanstormend stylist wordt geprezen om zijn of haar stylingtalent.

Zwetend en briesend door de straat
Dit jaar luidde de dresscode ‘roaring twenties’, en dat betekent flapperdresses, fringe, bont, lage tailles en een handjevol veren in het haar. Ik was twee dagen van te voren al helemaal ready to go, van schoenen tot jurk en van sieraden tot accessoires. Best een verademing, zeker in vergelijking met vorig jaar (en het jaar daarvoor. En dáárvoor. En… goed je snapt m’n punt) toen ik tot een uur voor aanvang nog zwetend en briesend door de stad aan het galopperen was op zoek naar een jurk.

Allesomvattende paniek
Niet iedereen had dit jaar zoveel rust betreffende het zoeken des outfit. Hoofdredacteur Esmée bijvoorbeeld twitterde me twee dagen van te voren nog: “Liesbeth. Ik smeek je. What the hell kan ik aan donderdag? Ik heb paniekaanvallen en rode vlekken in m’n nek #haatdresscode”. En met haar nog vele anderen, want waar de één dolgelukkig van een dresscode kan worden is het voor de ander reden tot totale black-out en allesomvattende paniek. Persoonlijk hou ik wel van een dresscode en zeker een als roaring twenties, waarbij je een knap jurkje en een flinke dosis glimmende gadgets kunt aantrekken.

Carnavalesk
Nu kun je zo’n kledingvoorschrift natuurlijk op verschillende manier benaderen en voorzichtig zou ik willen stellen dat je pakweg vier categorieën hebt. Ten eerste kun je totale schijt hebben aan welk voorschrift dan ook, zoals Bas Kosters, die (ook dit jaar) volledig volgens zijn eigen briljante ‘AntiFashion’ mantra kwam. Ten tweede kun je ‘gewoon iets leuks’ aantrekken, maar of dat dresscode-proof is is dan nog maar zeer de vraag. Lauren Verster bijvoorbeeld droeg een opzich schattig rode jumpsuit, maar de jaren 20 waren ver te zoeken. Ten derde zijn er mensen die eigenlijk elk kledingvoorschrift altijd zó weten te dragen dat ze er én beeldschoon uitzien, én – in dit geval – zo uit de jaren 20 lijken te zijn weggelopen, zoals Lotte Verbeek, of Cecile Narinx. En dan zijn er nog mensen die zich weliswaar aan de voorschriften gehouden hebben, maar er toch een tik carnavalesk in plaats van modebewust uitzien.

Man wordt vrouw, vrouw wordt man
Nog even over de mannen die hun mooiste jurk uit de kast trokken, want zoals je vast niet is ontgaan, is het tegenwoordig reuze hip om dat saaie gender eens even flink op de hak te nemen. Stylist en fotograaf David Koppelaar bijvoorbeeld, won de prijs voor best geklede gast van de avond. Zijn outfit: een rood pluizig jurkje en torenhoge goud glimmende sleehakken. Winnaar van de Personal Style Award was de boomlange en godsallejezus prachtige Valentijn de Hingh, nu vrouw, maar ooit geboren als jongetje. Andersom kan het trouwens ook, er waren opvallend veel vrouwen strak in driedelig pak, maar dan wel weer met hooggehakt schoeisel. Misschien is androgyn dus een vijfde categorie.

Maar welke categorie ook, men doet wel altijd ontzettend z’n best. En wellicht is dat ook wel waarom ik zo’n dresscode nou juist zo leuk vind, want een avond waarbij iedereen in LBD en verantwoorde make-up komt opdraven kennen we nu wel. Tiet voor wat creativiteit in de polderglamour-keuken! En dan krijg je dus een avond zoals de ELLE Style Awards, waarbij iedereen er op zijn of haar eigen manier, gewoon fantastisch uitziet.

Liesbeth verzorgde ook de Live Stream voor Elle TV. De uitzending kun je hier terugkijken, dan kun je zelf kijken wat iedereen aan had!

Volg Liesbeth ook op Twitter!

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties